Adósságrendezés: 120 önkormányzattal egyeztetett a kormány

2013. január 25. 12:19

Négy fővárosi kerülettel és tizenegy megye 116 településével egyeztettek at önkormányzatok adósságkonszolidációjáról a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Belügyminisztérium szakértői a héten.

2013. január 25. 12:19

A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint az ötezer fő alatti települési önkormányzatok teljes mértékű adósságkonszolidációja az elmúlt év végén – néhány egyedi helyzetben lévő település kivételével – lezárult. Az állam az érintett 1710 település vonatkozásában 74 milliárd forint összegű adósság visszafizetéséhez nyújtott támogatást. Az ötezer főt meghaladó lakosságszámú önkormányzatok január első felében tájékoztatást kaptak Tállai András önkormányzati államtitkártól a részleges adósságkonszolidáció kapcsán. Az érintettek a pénzintézetektől kapott adatszolgáltatás alapján 2013. január 11-ig jelezték a Magyar Államkincstár felé a 2012. december 31-én fennálló adósságállományukat. 

Az adósságátvállalási mérték meghatározása érdekében indított konzultációsorozatban a héten négy fővárosi kerülettel és tizenegy megye 116 településének képviselőivel egyeztettek a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Belügyminisztérium szakértői. A tárca tájékoztatása szerint a szakmai konzultációk 2013. február 6-án zárulnak. Jelezték azt is, hogy az átvállalási mértékről  2013. február 28-ig születik megállapodás a nemzetgazdasági miniszter, a belügyminiszter és az önkormányzatok között, ezt követően 2013. június 28-ig az Államadósság Kezelő Központ Zrt., a pénzintézetek és a települések szerződésben rögzítik majd az adósságátvállalás részleteit.

Orbán Viktor miniszterelnök tavaly októberben jelentette be, hogy összesen 612 milliárd forintnyi adósságot vesz át az állam 1956 önkormányzattól. Ennek értelmében az  ötezer fő alatti települések esetében teljes, míg az ötezer fő feletti lélekszámmal rendelkező településeket érintően részleges adósságkonszolidációra kerül sor.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!