A KDNP szerint fontos, hogy nem a regisztráció egészét vetette el az Ab

2013. január 04. 14:47

A KDNP tudomásul veszi a választási eljárási törvénnyel kapcsolatos alkotmánybírósági döntés érdemi részét, fontosnak tartja ugyanakkor, hogy a testület nem a regisztráció egészét, hanem annak kiterjesztését vetette el.

2013. január 04. 14:47

Az Ab pénteken alaptörvény-ellenesnek ítélte a választási eljárásról szóló törvény több rendelkezését, így a minden választóra kiterjedő regisztrációs kötelezettséget. Az Alkotmánybíróság azonban megállapította, hogy a központi névjegyzékbe vétel iránti kérelem előterjesztésének lehetősége a választópolgárok bizonyos csoportjainál éppen a választójog gyakorlását segíti elő, ezért esetükben indokolt a regisztráció.

A kereszténydemokraták reagálásukban azt írták, a döntés érdemi részét tudomásul vették, és úgy vélik, azzal, hogy Áder János köztársasági elnök normakontrollt kért a jogszabályról, hosszas viták végére tett pontot. A kisebbik kormánypárt fontosnak tartja, hogy az Ab nem az előzetes feliratkozás egészét, hanem annak kiterjesztését vetette el. „A célunk továbbra is az, hogy világos, átlátható törvény alapján történjen meg a következő, szabad választás” – hangsúlyozták.

A KDNP közleményében arra is kitért, nem tartja elfogadhatónak, hogy az Ab határozatát a kihirdetés előtti napon egyes hírportálok közlik és kommentálják. Szerintük az ilyen eljárás jogállami keretek között nem szolgálja az Alkotmánybíróság és általában a bíráskodás tekintélyének megőrzését.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
székely
2013. január 04. 20:40
"A KDNP közleményében arra is kitért, nem tartja elfogadhatónak, hogy az Ab határozatát a kihirdetés előtti napon egyes hírportálok közlik és kommentálják. Szerintük az ilyen eljárás jogállami keretek között nem szolgálja az Alkotmánybíróság és általában a bíráskodás tekintélyének megőrzését." De azt etikusnak és keresztényinek tekinti, hogy az ügyészség aktái előbb landolnak a Magyar Nemzetnél , mint azt az érintett ismerné.
emhem
2013. január 04. 18:32
a kdnp most üdvözli, hogy nem az ab nem az egész választási törvényt találta alkotmányellenesnek, csak azt a részét, amit ők írtak bele..
Korhely
2013. január 04. 17:33
Szerencsétlenek még mindig nem értik....
StG
2013. január 04. 15:16
"a választópolgárok bizonyos csoportjainál éppen a választójog gyakorlását segíti elő" Ez eddig is így volt, ezután is így lesz. Ez kb. olyan, mintha a napfelkelteté üdvözölné a KDNP, hogy az elősegíti a választások sikeres lebonyolítását.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!