Rétvári: Tavasszal jöhet a családvédelmi törvény

2012. december 20. 21:19

Rétvári Bence szerint a KDNP tavasszal nyújthatja be a családvédelmi törvényhez kapcsolódó módosítását. Csütörtökön Budapesten körülbelül százan demonstráltak amiatt, hogy az Alkotmánybíróság megsemmisítette a jogszabály egyes rendelkezéseit.

2012. december 20. 21:19

A KDNP az Országgyűlés jövő tavaszi ülésszakán terjeszti be a családvédelmi törvény egyes rendelkezéseivel kapcsolatos új tervezetét – mondta Rétvári Bence, a párt parlamenti képviselője csütörtökön az MTI-nek egy, a fővárosban tartott demonstráción. Az Alkotmánybíróság hétfőn semmisítette meg a családvédelmi törvény egyes, az öröklési szabályokkal és a család fogalmával összefüggő rendelkezéseit.

A kereszténydemokrata képviselő a családháló.hu online magazin által az Ab épülete elé szervezett békés tiltakozó demonstráció helyszínén az MTI-nek nyilatkozva elmondta: a KDNP volt a beterjesztője a törvényjavaslatnak, amely kapcsán nagyon sok egyeztetést folytattak mind tudományos, mind civil körökben. „Úgy gondoljuk, egy befogadó definíció volt az, amit az Ab sajnálatosan most megsemmisített” – fogalmazott, hozzátéve, hogy több alkotmánybíró is különvéleményt fűzött a döntéshez. Rétvári Bence véleménye szerint egy karakteres törvényre van szükség, amely a „gyermeket állítja középpontba”.

A demonstráción Azbejné Avancsák Izabella, a családi magazin szóvivője azt mondta, azért mentek az Ab Donáti utcai épülete elé, mert nem értenek egyet azzal a döntéssel, amely megsemmisítette a család definícióját a családvédelmi törvényben. „Hisszük, hogy a család az emberi történelemben már a jog és az állam kialakulását megelőzően létrejött önálló közösség, amely erkölcsi alapokon nyugszik” – mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy a család az összetartozás egyik szimbóluma is, amely napjainkban is megőrizte jelentését.
 
A demonstráción mintegy százan vettek részt; az Ab döntése ellen tiltakozók a Batthyány téren gyülekeztek, majd gyalog vonultak az Ab közelben lévő épülete elé. Többen gyertyákkal és mécsesekkel érkeztek a demonstrációra; a menet elején a honlapot hirdető molinót vittek, illetve egy transzparenst, amelyen az állt: „Az ég kék. A család az család!”. Az Ab hétfőn semmisítette meg - nyilvánosan kihirdetett határozatával - a családvédelmi törvény egyes, az öröklési szabályokkal és a család fogalmával összefüggő rendelkezéseit. 
 
Az alapvető jogok biztosa a tavaly elfogadott családvédelmi törvény egyes - a család fogalmáról, valamint a törvényes öröklés rendjéről szóló - szabályait diszkriminatívnak találta, és június elején kezdeményezte alkotmánybírósági vizsgálatukat. Az Ab megállapította, hogy a vizsgált rendelkezések alaptörvénybe ütköznek, és ezért megsemmisítette őket. Indoklása szerint a családjogi törvény túlságosan szűkre szabta a család fogalmát, amikor azt egy férfi és egy nő házasságára, az egyenesági rokoni kapcsolatra vagy családba befogadó gyámságra épülő kapcsolatrendszerként határozta meg.
 

 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
erekcio_reakcio
2012. december 21. 09:00
hol voltak ezek az álkeresztények a hetvenes-nyolcvanas években amikor ciki volt templomba járni?? hihetetlen h most is csak egy álprobléma miatt vonulnak fel.
egysegelem
2012. december 20. 23:14
Az utobbi par evben felutotte fejet Mon a a kereszteny fundamentalizmus, a kormanyvaltas utan ezzel is kezdeni kell majd valamit.
lantose70
2012. december 20. 23:05
Ezeket a militáns doktríner kereszteslovagokat le kellene már szerelni. Iszonyatosan idegesítő ez az ájtatos faszság. Mi a fene közöm van nekem ehhez? Gondoljanak otthon a családról meg a férfi-nő kapcsolatról, amit akarnak. Én nem kötelezem Rétvárit, hogy egy férfival éljen együtt vagy házasság előtti nemi élete legyen, ezért arra kérem, hogy ő is kopjon le a témáról. Halkan megjegyzem, hogy ezek a kereszténydemokraták Semjén ne lopj Zsolttal az élen annyit ártanak a kormány népszerűségének, mint a nyugdíjvagyon lenyúlása és a tandíjmizéria együtt. Nekem mindegy, leszarom, ha elzavarják őket, csak gondoltam szólok.
laci0011
2012. december 20. 22:35
Első törvény: A kormány minden intézkedése megmagyarázható a lopás, az öncélú szemétkedés és a dilettantizmus megfelelő kombinációjával. Nincs kivétel. Ha elsőre nem nyilvánvaló egy kormányintézkedés indítéka, akkor lopni akarnak. Második törvény: A Fidesz mindent disznóságát előre bejelenti, csak tudni kell olvasni a jelekből. Ha szeretnéd tudni, mi fog történni, gondolj a lehető legnagyobb szemétségre, amit ki tudsz nézni belőlük, szorozd meg kettővel, és még így is csodálkozni fogsz. Harmadik törvény: A Fidesz nyelvén az „emberek", a „polgárok" és a „magyarok" gyűjtőfogalmak mindig Orbán Viktort jelentik. A patetikus politikai szólamok csak a reorbanizálás után nyerik el a valódi értelmüket. Negyedik törvény: Nem ez a legalja. Mindig van lejjebb. Ötödik törvény (a hallgatás törvénye): A kormányzás három pillére a bolsevik hatalomgyakorlás, a maffiaszerű üzletvitel és a dilettáns államirányítás. Ha bekerültél a bandába, soha többet nem szállhatsz ki. Ha megpróbálod, kinyírnak. Még akkor sem úszod meg, ha hülyének tetteted magad. Hatodik törvény: Ha azt mondják, hogy valamit meg akarnak védeni, az azt jelenti, hogy védelmi pénzt fognak érte kérni. Ha nem értesz a szóból, akkor szétverik, amit meg akarnak védeni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!