Nem lesznek felvételi ponthatárok jövőre

2012. december 20. 15:57

A 2013-as felvételi eljárásban nem lesznek felvételi ponthatárok, csak a jelentkezés feltételéül szabott minimális ponthatárokat határozzák meg. Több szakot ugyanakkor egyáltalán nem támogat majd az állam.

2012. december 20. 15:57

Döntött az emberi erőforrások minisztere arról, hogy a 2013. évi általános felvételi eljárásban felsőoktatási szakképzésben, alapképzésben, egységes, osztatlan képzésben mely szakokon vehető igénybe magyar állami ösztöndíj – áll a tárca közleményében. Mint írják, a miniszter 2013-ban még nem él új jogkörével, és nem határoz meg a minimális felvételi ponthatárnál magasabbakat, azt majd csak a a 2014-es általános felvételi eljáráskor kívánja majd gyakorolni.

2013-ban a felvételi jelentkezés feltételéül szabott minimális ponthatár alapképzésben és egységes, osztatlan képzésben valamennyi szak esetében 240 pont, felsőoktatási szakképzésben 200 pont. Hozzátették: természetesen az egyes intézmények adott szakra érvényes felvételi ponthatárai az intézményi kapacitás függvényében – a korábbi évek gyakorlatának megfelelően – a felvételi eljárás során alakulnak ki, és a minimális pontszámnál magasabbak is lehetnek.

A tárca közzétett egy listát azokról a szakokról is, amelyeken magyar állami ösztöndíj nem vehető igénybe, ezeken tehát kizárólag önköltséges képzés hirdethető meg a 2013-as általános felvételi eljárásban. E szerint a gazdasági képzések, a jogászképzés mellett az állam nem támogatja a jövőben az andragógia(felnőttképzés), a kommunikáció és médiatudomány, a nemzetközi tanulmányok, az igazságügyi igazgatási és a munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási szakokat sem – írja a hvg.hu.

Összesen 206 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalmazott tanár
2012. december 21. 12:17
Így teszi lóvá a maszop a diákságot: Lesznek felvételi ponthatárok? Monnyon le a miniszter! Nem lesznek ponthatárok? Monnyon le a miniszter!
Robin
2012. december 21. 11:42
Két felvételi pontszám lesz: http://index.hu/belfold/2012/12/17/ket_felveteli_pontszam_lesz/
botto
2012. december 21. 08:05
Amit most összehord a kossuthon Viktor az egyszerűen...már nincsenek jelzők...
mustármag
2012. december 21. 07:08
Nem kéne tovább foglalkozni velük. Már ez is több mit az adófizetők elbírnak. Világos, a feladatuk, hogy tüntessenek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!