Még kevesebb joga lehet az élettársaknak

2012. december 05. 12:15

Az alkotmányügyi bizottság javaslata szerint szűkítenék a tartás, illetve a lakáshasználat lehetőségét, és változtatnának az öröklési szabályokon is.

2012. december 05. 12:15

A KDNP javaslatához képest változtatna az élettársi kapcsolat szabályozásán az alkotmányügyi bizottság, amely szerdai ülésén bizottsági módosító javaslat benyújtásáról döntött a polgári törvénykönyvről (Ptk.) szóló törvényjavaslathoz. A testület múlt héten fogadta el a KDNP módosító javaslatait, amelyek szerint az élettársi kapcsolatra vonatkozó szabályozás teljes mértékben kikerülne a családjogi könyvből, és a Ptk. kötelmi jogi könyvébe kerülne át, a bejegyezett élettársi kapcsolat pedig az egész kódexből eltűnne.

 A szerdán megszavazott bizottsági módosító javaslat annyiban megegyezik a KDNP javaslatával, hogy az élettársi kapcsolat fogalmáról és vagyoni viszonyairól szóló részt szintén a kötelmi jogi könyvbe tenné át, ugyanakkor „Az élettársi kapcsolat családjogi hatásai” címmel meghagyná a családjogi könyvben azokat szabályokat, amelyek az élettársi tartásra vonatkoznak. Szűkítenék a tartás, illetve a lakáshasználat lehetőségét, így ezek csak akkor lennének követelhetők, ha az élettársak kapcsolatából gyermek született és az életközösség legalább egy évig fennállt. Az eredeti javaslat szerint erre a gyermektelen, de legalább tíz éve együtt élő élettársak esetében is volt lehetőség. Emellett – a KDNP-hez hasonlóan – változtatnának az öröklési szabályokon is, így kikerülne a törvényjavaslatból, hogy a legalább tíz éve együtt élő élettársak a közösen lakott lakáson holtig tartó használati jogot örökölnek.

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
G. Pantyelejevics
2012. december 05. 20:02
kevesebb jog itt, kevesebb jog ott ... ezt adja nekünk a narirezsim.
kjkj945
2012. december 05. 14:50
És mi lesz a mormonokkal, akiknek sok-sok feleségük lehet? Vagy a moszlimoknak, ahol 4 feleség és .... ágyas lehet, amennyit el tud tartani????
6qwasyx
2012. december 05. 14:22
Ha Tőkés László nem házasságban élne, akkor simán otthagyhatta volna a feleségét, gyerekét, nem lett volna szükség a házasságon belüli erőszakra, a hűtlenségre. Egyszerűen odébb állhatott volna. Amennyiben a hírek igazak.
istvami
2012. december 05. 13:34
Törölni kell ezt idétlen élettársi intézményt. Ilyen pl. USÁ-ban nincs, ott vagy házasak az emberek vagy nem.És amikor USÁ-ba utaznak dolgozni, akkor ott értetlenül fogadják az élettársakat, mert ez ismeretlen jogi fogalom, és kénytelenek külön adózni, ami bizony bibi...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!