Itt a KDNP legújabb „lázálma” az MSZP szerint

2012. november 13. 15:30

A szocialisták szerint a KDNP legújabb lázálma, hogy a kisebbik kormánypárt a házastársak közötti utalás esetén eltörölné a tranzakciós illetéket, az élettársak esetében viszont meghagyná azt.

2012. november 13. 15:30

Az MSZP súlyosan kirekesztőnek tartja a KDNP-frakció hétfőn benyújtott módosító javaslatait, amelyek elhagynák a bejegyzett élettársakra vonatkozó szabályokat az új polgári törvénykönyvből (Ptk). Bangóné Borbély Ildikó, a szocialisták elnökségi tagja az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében a kereszténydemokraták „legújabb lázálmának” nevezi, hogy amíg a házastársak között eltörölnék a tranzakciós illetéket, addig az élettársak között meghagynák azt. Az is tisztázatlan, hogy szülő és gyermeke egymás közt ingyen utalhat-e – tette hozzá. A politikus úgy fogalmaz, hogy a KDNP „adásvételi szerződéssé” alacsonyítaná az élettársi kapcsolatot, miközben a gyermekek negyven százaléka ilyen családba születik.

A kereszténydemokraták hétfőn benyújtott módosító javaslatukban – amelyet az országgyűlési frakció valamennyi tagja aláírt – kiemelték: a család a természetes személyek érzelmi és gazdasági közösségét megvalósító olyan kapcsolatrendszer, amelynek alapja egy férfi és egy nő házassága, vagy egyenes ági rokoni kapcsolat, vagy a családba fogadó gyámság. A kisebbik kormánypárt azt is indítványozza, hogy az élettársakra vonatkozó szabályozást a törvényjavaslat kötelmi jogi könyvében szerepeltessék. Mint kiemelték: az élettársak Ptk.-tervezetbeli – a családjogi könyvben történő – szabályozása az élettársi kapcsolathoz olyan joghatásokat fűz, mint a házassághoz. 

A KDNP szerint az élettársi kapcsolat a „nem házasság” választása, amely választás az alkotmányos szabadságjogokon és a magánjogi autonómián alapszik. Aki az élettársi kapcsolatot választja, azért teszi, mert nem kívánja magára nézve érvényesíteni a házasság és a család belső jogi rendjét, ezért e kapcsolatokhoz nem fűződhetnek családjogi joghatások – fejtették ki. Hozzátették: az élettársak között magánjogi jogviszony áll fenn, melynek alapja a felek szerződése, és ebben mindenre kiterjedően rendezhetik kapcsolatukat.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalmazott tanár
2012. november 13. 17:09
Egy átlag osztályban "az anyu meg a barátja" él együtt a gyerekekkel. Igazi multikulti: három gyerek három kapcsolatból. Nem csoda hát, ha a gyerek emígyen sóhajt fel a családban nevelkedőhöz szólva: - könnyű neked, normális szüleid vannak. Akik itt meg máshol ezt az esztelen és igénytelen élettársi kapcsolatot eröltetik, fel sem fogják, hogy milyen mély sebeket ejtenek a gyerekiken. Utána meg jön a piszológus, aki sokszor mégoly baromságokkal hozza összefüggésbe a devianciákat. Holott egy erős, szilárd, kölcsönös megbecsülésen és tiszteleten alapuló, gyermekszerető, jó házasságnál semmi sem fontosabb a nevelkedő gyermek számára. Aki ettől megfosztja a saját gyermekét, az mérhetetlen önzésében igen nagy hibát követ el. A gyermeke ellen. Tisztelet és megbecsülés az igen-igen ritka kivételnek.
nyugalmazott tanár
2012. november 13. 16:19
Az MSZP csak kavarja a trutyit, mint mindig. Súlyosan kirekesztő és diszkriminatív az, amikor az élettársak egyedül gyermeket nevelő szülőknek járó kedvezményeket vesznek igénybe, miközben a tisztes családban nevelkedő gyermekek legalább tíz esetben kerülnek hátrányba velük szemben. Ez az egész élettárspártolás a csalások melegágya.
kjkj945
2012. november 13. 15:58
2/3-ad tessék tenni ellene, biztatni mindenkit a regire, meg a szavazásra --- 2014-ben kiderül.
BőröndÖdön
2012. november 13. 15:51
A kdnp az elmebetegek gyüjtőpártja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!