Kövér: Európa jövőjének kulcsa a nemzeti kérdések megoldása

2012. október 17. 19:55

Európa jövőjének kulcsa a nemzeti kérdések megoldása, emiatt is fontos, hogy Macedónia példamutató a kisebbségi problémák megoldásában – jelentette ki Kövér László parlamenti elnök szerdán Szkopjéban, háromnapos hivatalos macedóniai látogatásának első napján.

2012. október 17. 19:55

Kövér László és vendéglátója, Trajko Veljanoszki házelnök megállapította, hogy a kétoldalú kapcsolatok kiemelkedően jók, és megállapodtak abban, hogy a parlamentek bizottsági szinten folytatják az együttműködést – tájékoztatta az MTI-t Szkopjéból Szilágyi Zoltán, a magyar parlament sajtófőnöke. Kövér László barátinak nevezte a találkozót, mert az utóbbi években a két ország kapcsolata nemcsak törvényhozási, hanem más állami szinten is egyre szorosabbá vált.

Veljanoszki megköszönte Magyarország kiállását és közbenjárását Macedónia európai uniós csatlakozásának felgyorsítása és a NATO-tagság elérése érdekében. Nagyra értékelte azt, hogy a magyar Országgyűlés jelentős szerepet vállalt a macedón parlament uniós felkészítésében az elmúlt másfél évben.

Kövér László biztosította vendéglátóját, hogy Magyarország továbbra is támogatja Macedóniát, és kijelentette, hogy ezt az elkötelezettséget nem csupán a szimpátia táplálja, hanem magyar érdek is, éppen emiatt – tette hozzá – Macedónia hosszú távon számíthat Magyarországra.

Kövér László a hivatali kollégájával való találkozója után megbeszélést folytatott az etnikumközi kapcsolatokért felelős parlamenti bizottság tagjaival, és tárgyalt Szilvána Bonevával, a macedón kormánypárt frakcióvezetőjével is – közölte az MTI-vel a parlament sajtófőnöke.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalmazott tanár
2012. október 18. 07:49
"Veljanoszki megköszönte Magyarország kiállását és közbenjárását Macedónia európai uniós csatlakozásának felgyorsítása és a NATO-tagság elérése érdekében." Ez is azt jelzi, hogy Magyarország a térség meghatározó tényezője lett újra. Amit a ballib cinikusan lerombolt, azt most lépésről-lépésre sikerül újra építenünk. Fontos minden nemzet. Minden partnerünk. Természetesen Macedónia is, mint a valamikori magyar államiság része.
Laibach
2012. október 17. 20:24
Tetszett már járni Macedóniában mondjuk az albánok által uralt Tetovóban????? Látogasson el és nézzen szét, mondjuk az ottani Harabati Baba bektasi kolostorban szívesen mesélnek majd a muszlim albánok miként is képzelik el ők Macedónia jövőjét és a kisebbségi politikát. Persze, hogy példamutatóak a macedónok mivel sajnos az ohridi egyezmény megkötése előtt kicsit beindult az albán kisebbség - ideig-óráig még kisebbség - és majdnem ellenőrzésük alá vonták egész Macedóniát és félő volt, hogy az ország albánok lakta részét egyszerűen Koszovóhoz csatolják. Nem hiába mondta ki a koszovói rendezést elősegítő Ahtisaari-terv, hogy Koszovó nem egyesülhet albán többségű vidékekkel. Tessék megnézni a következő filmet ami szemlélteti, hogy milyen etnikai feszültségek vannak a macedón hétköznapokban: Az Eső előtt (Пред дождот, Pred doždot) 1994
kjkj945
2012. október 17. 20:19
""Európa kulturális és gazdasági fejlődése egészen a bronzkorig nyúlik vissza. "" Azóta a mai napig mindig a nemzeti kérdések okozták a problémákat. szvsz ezt nem fogja megoldani az unnijo se, csak akkor ha jön a Falanszter.
Spalovač mrtvol
2012. október 17. 20:16
Kötél & hamu
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!