Demján: A takarékszövetkezetek az országot gyarapítják

2012. október 25. 14:09

Az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnöke a Takarékossági Világnap alkalmából tartott ünnepségen elmondta: a hazai tulajdonú szövetkezeti hitelintézetek nyeresége itthon marad, az országot gyarapítja.

2012. október 25. 14:09

A kizárólag hazai tulajdonban lévő szövetkezeti hitelintézetek megfontolt hitelezési gyakorlatuknak köszönhetően a működésükhöz szükséges pénzforrásokat saját erőből biztosítják, nyereségük pedig itthon marad, az országot gyarapítja – mondta Demján Sándor, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) elnöke csütörtökön Tatabányán, ahol az OTSZ a Takarékossági Világnap alkalmából tartott ünnepséget.

A rendezvényen elismerést vehettek át a gazdasági mutatók alapján legeredményesebb pénzintézetek; a Hartai és a Kunszertmártoni Takarékszövetkezet, valamint a dél-dunántúli Hungária Takarék Takarékszövetkezet. Az ünnepségen az OTSZ Elnöksége 70 kitüntetést adományozott a Takarékszövetkezeti Integráció tagszervezeteiben dolgozóknak.

Az eseményre kiadott közlemény szerint a 129 szövetkezeti hitelintézet 1800 fiókkal rendelkezik, ami több mint fele az összes többi pénzintézet által működtetett fiókok számának, s a települések egyharmadán kizárólagos pénzügyi szolgáltatók. A szövetkezeti hitelintézetek piaci részesedése az 1640 milliárd forintos mérlegfőösszeg alapján 5 százalék körüli. A betétek állománya meghaladja a 1370 milliárd forintot, a nettó hitelállomány értéke 740 milliárd forint, a saját tőke nagysága eléri a 132 milliárd forintot.

Az integrált takarékszövetkezetek jelentős szabad forrással rendelkeznek, hitel-betéti arányuk 55 százalék, szemben a kereskedelmi banki szektor még mindig több mint 130 százalékos arányával. Az OTSZ hálózatába tartozó takarékszövetkezetek a háztartási forint betétgyűjtésben közel 20 százalékos részesedéssel bírnak és hasonló az arányuk a mezőgazdasági hitelezésben, az önkormányzati számlavezetésben és a bank-automaták üzemeltetésében.

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
buckafej
2012. október 25. 15:55
Egyébként mi a bajotok a takarékszövetkezetekkel? Hogy magyar kézben vannak? Hogy még nem helyeztek ki sokkal több pénzt, mint a saját tőkéjük, ezért stabil lábakon állnak és hitelképesek? Vagy, hogy vidéken vannak? Hogy a MAGYAR állam nem az OSZTRÁK, FRANCIA, NÉMET stb. pénzintézetekben lát fantáziát, hanem MAGYARORSZÁGON a MAGYAR pénzintézetekben? Tudom, hogy ballib fejjel ez fura, de szerencsére nekem nem ilyen kificamodott a gondolkodásom.
MikkaMakka
2012. október 25. 15:16
a takarékszövetkezet az jó, a bank meg rossz, értem? a mai lecke is letudva hogy miért az mindegy, lehet szajkózni droidok
kjkj945
2012. október 25. 15:13
http://kuruc.info/r/2/96879/ Nem elég, hogy betétesek és szövetkezeti tagok is pórul jártak, most arra kérik őket, fizessenek be újra horribilis összegeket – közben képbe kerül: miért nem jelezte a bajt a könyvvizsgáló? Felvethető a könyvvizsgáló felelősségének kérdése is a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet (SVT) tavaszi összeomlásának ügyében, miután vizsgálatai nem jelezték előre a készülődő problémát. A bebukott pénzintézet végelszámolása során most azt kérik a pórul járt tagoktól: döntsék el, hajlandók-e megmenteni a céget – amihez nem kevesebb, mint 16,7 milliárdot kellene összekalapolni… Erről ír a Halasi Tükör heti száma.
tunde04
2012. október 25. 14:59
és mi van a Miltonnal? 3 éve kapta meg a Wallis az engedélyt rá. vagy bajnai ezt is csak ígérte? :))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!