Szakiskolák: a számonkérés marad, a tanóraszám csökken

2012. szeptember 19. 19:31

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) munkatársa szerint félreértés volt a Magyar Nemzet értesülése, miszerint megszűnik a szakiskolákban a számonkérés. Mayer József ugyanakkor közölte: a közismereti alaptárgyak száma heti 7-re csökken.

2012. szeptember 19. 19:31

Valaki rosszul olvasott valamit; semmiféle direkt ajánlás nincs rá, hogy ne feleltessenek – nyilatkozta Mayer József, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) munkatársa a hvg.hu-nak annak kapcsán, hogy a Magyar Nemzet szerdán azt írta: felelés és dolgozatírás helyett az órai munka alapján kapnak majd jegyet a szakiskolai tanulók. A szakember közölte: a kerettantervben világosan meg van fogalmazva, mit kell tudniuk a diákoknak, és azt számon is kell kérni.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke ugyanakkor kételkedett Mayer állításában. Úgy látja, az elmúlt két évben, „amit a Magyar Nemzet megszellőztetett a közoktatásról, az eddig mind megvalósult”. Mendrey tisztában van azzal, hogy a szakiskolákban tanulók jelentős része alulmotivált, és aktiválni kell őket, de a számonkérés elhagyása az egyik legrosszabb dolog lenne.

A hvg.hu csütörtökön azt is közölte: mindössze heti hét órában tanulják majd a közismereti tárgyakat a jövőben a szakmunkástanulók, a heti 12-es óraszámból ugyanis ötöt a mindennapi testnevelés jelent.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Secnir
2012. szeptember 20. 08:55
" nyilatkozta Mayer József, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) munkatársa a hvg.hu-nak annak kapcsán, hogy a Magyar Nemzet szerdán azt írta: felelés és dolgozatírás helyett az órai munka alapján kapnak majd jegyet a szakiskolai tanulók" nem kéne összebeszélniük, mielőtt nyilatkoznának? vagy a magyart nemzett című bulvárlapnak nem kellene értő embereket felvennie újságot írni?
kaktuszvirág
2012. szeptember 20. 07:32
Az,hogy az első osztályban csak szülői beleegyezéssel lehetett buktatni a gyereket,osztályozni csak a felső tagozatban lehetett,viszont kitűnő liberális vívmány volt!Hát nem érdekes?
gulubulu
2012. szeptember 20. 07:10
Segédmunkás, rabszolga képző. Ezt Demján Sándor "úrnak" köszönhetjük, aki szerint tudatlan, műveletlen élő droidokra van szüksége ennek az országnak. Ki az az elmebeteg szülő, aki ide íratja be a gyerekét?
50.zolka
2012. szeptember 19. 21:16
A szakiskolákban sok helyen a "diákok" 50-70 %-a cigány. Mit is lehetne tenni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!