Orbán: Naponta folytatunk egyfajta szabadságharcot

2012. szeptember 24. 10:46

A miniszterelnök Andrius Kubilius litván kormányfővel folytatott tárgyalása után úgy fogalmazott: a magyar kormány naponta folytat egyfajta szabadságharcot annak érdekében, hogy 50 százalék alá csökkentse az ország államadósságának mértékét.

2012. szeptember 24. 10:46

A litvánok nem tudják, milyen szerencsések, ők ugyanis szabadok, és nehéz elképzelniük egy olyan sorsot – ilyen a magyaroké –, amelyik nem szabad – fogalmazott a kétoldalú találkozó után tartott sajtótájékoztatón a magyar kormányfő, aki emlékeztetett, hogy a 2010-es kormányváltáskor Magyarországon 80 százalék felett volt a GDP-hez mért államadósság, ami „már közel van az adósrabszolgasághoz”. Litvánia 38 százalékos mértékű államadóssága „maga a szabadság” – jelentette ki Orbán, hozzátéve:

mi naponta folytatunk egyfajta szabadságharcot, hogy le tudjuk hozni az államadósságot az 50 százalék alá, ahol már biztonságban érezheti magát az ember. (...) Ha a Jóisten megengedi, hogy még egy-két évig dolgozzunk Magyarországon, akkor mi is csatlakozni fogunk az alacsony adóssággal rendelkező közép-európaiak családjához”.

 

A miniszterelnök nyomatékosította litván partnerének, hogy Magyarország ugyanazon az ösvényen szeretne haladni, mint amelyen a litvánok. Megítélése szerint ma nem könnyű Közép-Európában az élet, az emberek ugyanis sokat küzdenek a megélhetésért, de – mint fogalmazott – „a napi gondok perspektíváján túl legyünk tudatában annak, hogy mi Európa leendő sikerövezetéhez tartozunk”. Mint mondta, Közép-Európa egy fantasztikus évtized előtt áll, bár ez a litván gazdaság számain ma még jobban látszik, mint a magyarén. „Mi szeretnénk olyan gazdasági növekedést”, mint a litván, de Magyarország még a recesszió ellen küzd, nem a magas növekedésért – közölte az egynapos hivatalos látogatáson a litván fővárosban tartózkodó Orbán Viktor. A kétoldalú találkozón szóba került az energiabiztonság kérdése is, amelyben – mint azt a magyar kormányfő megfogalmazta – „egy húron pendül a két ország: mi is nukleáris fejlesztésben gondolkodunk”.

 

Orbán Viktor a tájékoztatón kitért arra is, hogy a litván és a magyar nép XX. századi szenvedéstörténete szinte azonos, a különbség talán annyi, hogy a litvánok azon kevés nép közé tartoznak, amelyeknek nehezebb volt a XX. századi történelme, mint Magyarországé. „Önök is elveszítették – ma éppen ennek van emléknapja – az önökkel együtt élő zsidó közösség javarészét, mint ahogy mi, magyarok is elveszítettük”, Litvánia is ugyanúgy elveszítette a függetlenségét, mint Magyarország, és Litvániát is megtaposta a kommunizmus, mint Magyarországot, „de önök még ráadásul a Szovjetunió részévé is váltak, ami nehezebb sors, mint a mienk volt” – fejtette ki. Köszönetet mondott továbbá azért, hogy az elmúlt két év nagyon nehéz európai vitáiban a litvánok mindig a magyarok mellett álltak. „Köszönjük a barátságot, a segítséget és a szolidaritást” – mondta. Andrius Kubilius litván miniszterelnök a sajtótájékoztatón elmondta, a megbeszélésen megvitatták azokat az uniós kérdéseket, amelyek mindkét országot egyaránt érdeklik, így például az energiabiztonságot, a keleti partnerség témáját, valamint az EU-s viszályok minél hatékonyabb rendezését. A politikusok a tájékoztató keretében aláírták a Báthory István nevét viselő, ifjúsági együttműködési programról szóló határozatot.

Összesen 213 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2012. szeptember 25. 08:39
Itt a szabadsáharc mai győztes csatája! A kedves mama jól van, kedves Viktor és kedves összes Fideszes? Nagyon sokan gondolnak rá mostanában. "kiváló minőségű szántóföldekhez jutott hozzá, összesen 115 hektáros birtoka lett Kálozon és Sárszentágotán, pedig számos helyi családi gazdálkodó pályázott ezekre a területekre. A Blikk kérdésére, hogy Nagy János nem érzi-e szerencsétlen dolognak, hogy az unokaöccse nyert az általuk kiírt földpályázatokon, illetve próbálta-e lebeszélni a pályázásról, az elnökhelyettes hivatala azt válaszolta, hogy az eljárás törvényes és szabályos volt,"
hümmögő
2012. szeptember 24. 22:06
Megérkezett már az IMF? Hm!
Brainman
2012. szeptember 24. 19:37
Baszki, nem a zorbán folytat itt szabadságharcot, hanem a hétköznapi emberek, a sárga csekkekkel, meg a geci 27%-os áfával! Közben meg az összes szemét politikus jól járt a 16%os szja-val... Azt sem veszik észre, ha pár hónapig "véletlenül" 200 ezerrel több jön a számlájukra! Hogy nem rohad le a pofájuk, mikor kinyitják, hogy ömöljön belőle a hazugság!
Yuing
2012. szeptember 24. 19:06
Egy elmebeteg legujabb megnyilvánulása és nem több. Ennek zárt osztályon a helye.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!