Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Mégis nőhet az államadósság

2012. szeptember 14. 18:33

Bár korábban az alaptörvényben rögzítették, hogy nem vehet fel az ország olyan hitelt, ami növelné az államadósságot, egy csütörtökön benyújtott módosító javaslat mégis lehetővé tenné, hogy előre nem ismert ok miatt nőhessen az adósság.

2012. szeptember 14. 18:33

Módosítana a kormány az általa hozott, a gazdasági stabilitásról szóló törvényen, melynek célja az államadósság növekedésének megakadályozása lett volna. Az alaptörvényben eddig az állt, hogy „nem vehető fel olyan kölcsön, és nem vállalható olyan pénzügyi kötelezettség, amelynek következtében az államadósságnak a teljes hazai össztermékhez viszonyított aránya a megelőző évben fennállóhoz képest növekedne”.

A gazdasági stabilitásról szóló törvényhez benyújtott módosító szerint viszont ez az előírás nem lenne érvényes arra az esetre, „ha a kölcsön felvételekor, a pénzügyi kötelezettség vállalásakor nem ismert okból a költségvetési év utolsó napján az államadósságmutató meghaladja” a tervezett – az előző évhez képest – csökkenő értéket. Eredetileg, ha a kormány olyan kölcsönt vett volna fel, ami növeli az államadósságot, akkor az ügylet érvénytelen lett volna – írja a hvg.hu.

 

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brabant89
2012. szeptember 15. 16:53
Orbán megmondta, hogy megköti az utána következő kormányok kezét. A sajátját viszont nem szeretné. Ezért a visszakozás. Minden értelmes ember látta, hogy ez elvnek szép, de alaptörvénybe betonozni óriási hülyeség. Az értelmes emberek után mára ezt már a Fidesz gazdaságpolitikusai is felismerték. Bravó! Hány ilyen aknát hagytak még benn a fideszesek az alaptörvényben, amit 2014 után már nem lehet egyszerűen hatástalanítani?
StG
2012. szeptember 15. 07:15
Kb. minden gondolkodó ember látta, hogy még a legjobb szándék mellett is necces ez az adósság-korlát törvény. Most majd lehet módosítgatni.
Yuing
2012. szeptember 15. 06:39
Merjünk hülyék lenni vírus cseppfertőzéssel terjed a Fideszben. Sebaj, eddig sem az ész volt az erőssége, legfeljebb ezután sem sütik rá a szakértelem vagy a józan paraszti ész bélyegét senki. A rohamosan fogyatkozó ortodox hívek még talán azt is elhiszik, hogy tényleg ilyen hülyék szegények , de majd jön a Viktor és megmondja tutit. Van egy rossz hírem a legnagyobb hülye itt orbán, akinek zárt intézetben lenne a helye és nem a miniszterelnöki székben.
csárly
2012. szeptember 15. 00:55
Ezt már mikor megfogalmazták, vicc volt Ti láttatok már olyan hitelt, ami nem növeli az adósságot? :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!