A bírák nyugdíjazásáról érdeklődött az EP-küldöttség Navracsicsnál

2012. szeptember 25. 10:53

Elsősorban a bírák nyugdíjazására és az egyházi bejegyzésre vonatkozó részletszabályozásról tettek fel kérdéseket az Európai Parlament delegációjának tagjai a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban folytatott megbeszélésükön.

2012. szeptember 25. 10:53

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban tájékoztatása szerint Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter és Répássy Róbert igazságügyért felelős államtitkár a jó hangulatú találkozón elmondta, hogy az Alkotmánybíróság döntése nyomán az Országgyűlés elé került a bírák nyugdíjazására vonatkozó új szabályozás.

Emlékeztettek arra, hogy a magyar kormány korábban a Velencei Bizottságtól kérte az alaptörvényt kísérő sarkalatos törvények értékelését, amelynek harmadik fordulójára hamarosan sor kerül, ahogy az Európai Bizottság kifogásai nyomán ezzel a testülettel is folyamatosan együttműködik a kabinet. 

Az Európai Parlament budapesti képviselete hétfőn közölte, hogy szerdáig Magyarországon tartózkodik az Európai Parlament állampolgári jogi szakbizottságának eseti küldöttsége, amely a közelmúltbeli jogi változásokról tájékozódik; a delegáció nyolc tagja mások mellett miniszterekkel, a parlamenti frakciók vezetőivel, az igazságszolgáltatás és a civil társadalom képviselőivel találkozik. 

Az EP 2012. február 16-i állásfoglalásában felkérte az állampolgári jogi szakbizottságot, készítsen jelentést arról, hogy a közelmúltbeli magyarországi jogszabályi változások és az új alaptörvény összhangban állnak-e az európai szerződésekbe és az EU alapjogi chartájába foglalt alapjogokkal és értékekkel. A tényfeltáró küldöttség látogatása ennek a munkafolyamatnak a része – mutattak rá.

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tarackos
2012. szeptember 25. 12:38
Nemtom hogyan lehet jó hangulatú egy olyan találkozó amint a posztkomcsi jaffa prominenseknek a vörös illatú nemzetrontó törvényeikről kell beszámolni. Szégyen és gyalázat hazánkra nézve!
Hunor N.
2012. szeptember 25. 11:52
Keziccsókolom, van több mint 3 millió létminimumon élő honfitársunk is, ez nem érdekli a T. Delegációt? A nyugdíjazandó bíráink nyomora kevésbé érdekes.
Yuing
2012. szeptember 25. 11:33
Az Alkotmánybíróságot, az Állami Számvevőszéket, az ügyészséget, a bíróságokat, a sajtót, az igazságszolgáltatás egészét, az országgyűlési biztosok intézményeit, a mindenkori hatalom számára féket és ellensúlyt jelentő intézményeket érintő változások bizonyosan nem szolgálták a jogállam megerősítését. A külső szemlélő nem véletlenül látja úgy, hogy ezek az intézmények ma kiszolgáltatottabbak a politikának, mint két éve, valamint ma kevésbé felelnek meg az európai sztenderdeknek, mint két éve.
korona
2012. szeptember 25. 11:23
Arról van szó, hogy a régi kommunista-szocialista (és zsidó) bírák ne ítélkezhessenek MÁR! Mert részrehajlók és bíráskodásukkal mindenképpen vissza akarják hozni a szocialista-kommunista világot. Ezeknek MENNIÜK KELL! Szubjektívak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!