Jogerősen sikkasztott, de polgármester maradhat

2012. augusztus 23. 09:32

Elutasította szerdán a Szekszárdi Törvényszék a Tolna Megyei Kormányhivatalnak Szabó Loránd független dombóvári polgármester összeférhetetlenségi ügyében benyújtott kérelmét – tájékoztatta a törvényszék bírói tanácsának elnöke az MTI-t.

2012. augusztus 23. 09:32

A kormányhivatal azt követően kérte a törvényszéktől a polgármester tisztségét érintő összeférhetetlenség kimondását, hogy a Kúria Szabó Lorándot január 24-én felbujtóként elkövetett sikkasztás miatt jogerősen két év, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. Az összeférhetetlenség kimondásának az lenne a következménye, hogy a polgármester megbízatását is meg kellene szüntetni. A kormányhivatal álláspontja az volt, hogy az önkormányzati törvény egyértelműen tartalmazza, ki kell mondani az összeférhetetlenséget, ha a polgármestert jogerősen szabadságvesztésre ítélik, márpedig a Kúria döntésének ez a lényege.

A polgármester ellenkérelmében arra hivatkozott, hogy a Kúria előzetes mentesítésben részesítette. Érdemben a polgármester érvelése a helytálló – közölte a bíróság. A bíróságnak a Kúria iránymutatása szerint az elkövetéskor hatályos szabályokat kell alkalmaznia. Akit a bíróság előzetesen mentesített a hátrányos büntetőjogi következmények alól, az nem köteles számot adni az elítélésről. A törvényszék álláspontja, hogy a mentesítés miatt a polgármesteri tisztséget érintő összeférhetetlenség nem mondható ki.

Szabó Loránd 2003-ban és 2004-ben követte el a bűncselekményt: képviselő-testületi felhatalmazás nélkül adott megbízást arra, hogy a dombóvári önkormányzat összesen 211 millió forintot utaljon át a részben önkormányzati tulajdonú Gunaras Rt.-nek és a Kapos Innovációs és Transzferközpont Kht.-nek pályázati önerő igazolására.  A törvényszék végzése nem jogerős, a kormányhivatal nyolc napon belül a Pécsi Ítélőtáblához nyújthat be fellebbezést, ezután a táblabíróságnak három napon belül kell döntenie.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
geraz51
2012. augusztus 24. 11:28
Nem az igazságszolgáltatás a hibás,hanem Dombóvár komcsi többsége aki újra választotta.Szégyen város!!!
Secnir
2012. augusztus 23. 13:29
a jobbik feljelentette semjént => a mandiner fizet a jobbiknak... egy polgármester felfüggesztettet kap csalásért => vígan dolgozhat tovább... egy polgármester eladósítja 22 mrd-ra a várost => a bűnös a következő polgármester szép. magyar nemzeti ner-kompatibilis igazságszolgáltatás 2012.
keszi
2012. augusztus 23. 10:18
Mi az, hogy a Kúria előzetes mentességet adott, így a jogerősen 2 év börtönbüntetésre itélt polgármester maradhat a hívatalában?! Még szerencse, hogy felfüggesztettet kapott, mert különben a börtönből irányíthatná a várost.(Kész röhely, kabaré, vicc az egész jogrendszerünk és az igazságszolgáltatásunk!!!)
négyzetgyök
2012. augusztus 23. 10:13
Mi azért tartjuk, hogy sikkasszon!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!