A roma holokauszt áldozataira emlékeznek Gyurcsányék

2012. augusztus 02. 08:36

A Demokratikus Koalíció szerint ma Magyarországon „ismét polgárjogot nyert a cigánygyűlölet, mindennapos a cigány emberek hátrányos megkülönböztetése”.

2012. augusztus 02. 08:36

A Demokratikus Koalíció a roma holokauszt emléknapján mély fájdalommal és részvéttel emlékezik az áldozatokra – közölte a párt csütörtökön. „Megrendülve hajtjuk meg fejünket az értelmetlenül elpusztult nők, gyermekek és férfiak emléke előtt” – olvasható a Niedermüller Péter DK-alelnök által jegyzett közleményben, amelyben a párt arra emlékeztet: 1944. augusztus 2-ról 3-ra virradóra Auschwitz-Birkenauban mintegy 3000 magyar cigányt gyilkoltak le a nácik.

A DK szerint ma Magyarországon „ismét polgárjogot nyert a cigánygyűlölet, mindennapos a cigány emberek hátrányos megkülönböztetése”, a „magyar parlament egyik pártja pedig politikájának szerves részéve tette a rasszizmust, a faji alapú gyűlölködést”. Az emléknapon kiadott kommünikéjükben tudatják, visszautasítják azt a jobbikos javaslatot, hogy a bűnügyi nyilvántartások a jövőben a bűncselekmények elkövetőinek etnikai hovatartozását is tartalmazzák és rögzítik: a Demokratikus Koalíció határozottan és egyértelműen elítéli a cigányellenesség, a rasszizmus minden formáját.

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2012. augusztus 02. 16:32
http://somogyiroma.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=317725 Nem kevésbé eltérőek azok a becslések sem, amelyek – Szita Szabolcs történész tájékoztatása szerint – általában 200–600 ezer közé teszik az európai roma áldozatok számát. A kilencvenes évektől inkább az utóbbi adat vált elfogadottá, a cigányok nemzetközi szervezetei ugyanakkor 1,5 millió áldozatról beszélnek. Ez a szám szerepel a párizsi roma központ nyilvántartásában is.
bispora
2012. augusztus 02. 16:17
Hogy a helyiértékén kezeljük a kérdést… A magyarországi cigány tömegek haláltáborba hurcolását Karsai László zsidó történész pontosította: "29-én iskolánkba látogatott Karsai László professzor és a családja. A professzor bő másfél órás előadást tartott nekünk a Holokausztról, ugyanis Ő maga is zsidó...Az előadás második felében Karsai László, a cigány-holokauszt kérdéséről beszélt. Megismertük a számadatokat, hogy a magyarországi áldozatok közül, körülbelül 1000 cigány származású ember pusztult el, ebben az időszakban. " Ez kb. azt jelenti, hogy ennél még nemzsidó magyar haláltábor áldozat is több volt! A harmincas évek elején még 40 ezres cigányság vészelhette át a második világháborút a legkisebb emberveszteséggel az összes etnikum közül, hiszen az ötvenes évekre már 150 ezer fölött lehetett a létszámuk. http://www.dzsajbhim.hu/iskola.. http://www.youtube.com/watch?v=umdcJahc_J4
Hajdú Sógor
2012. augusztus 02. 15:59
Fagyi megkülönböztetés! Honnan tudják, hogy cigányok voltak? Akkoriban még nem voltak romákok.
liberálzöld.
2012. augusztus 02. 13:37
"A roma holokauszt áldozataira emlékeznek Gyurcsányék" Ennyire öregek? Én elmúltam 50, de nem emlékszem rá...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!