Origo: Eltörli az AB a bírák korai nyugdíjaztatását

2012. július 14. 13:33

Az Origo értesülései szerint alkotmányellenesnek tartja és várhatóan megsemmisíti hétfői ülésén a bírók kötelező nyugdíjkorhatárának csökkentését az Alkotmánybíróság. A kormány rendelkezését a strasbourgi Európai Emberi Jogi Bíróság és a luxembourgi Európai Bíróság is vizsgálja.

2012. július 14. 13:33

A portál beszámol arról: 1869-től egészen 2011 végéig 70 év volt a bírók nyugdíjkorhatára hazánkban, de a kormánypártok tavaly úgy döntöttek, csak az általános nyugdíjkorhatárig – jelenleg 62 évig – maradhatnak hivatalban. A Fidesz az egységes nyugdíjkorhatár szándékával magyarázta a döntést. A szabályozás alapján a lap szerint júniusig közel 230 bíró veszítette el státusát, és további negyvené szűnhet meg az év végéig.

Az Origo úgy tudja: az AB nem a korhatár csökkentését kifogásolja, hanem azt, hogy a törvényben nem egyértelmű a nyugdíjkorhatár fogalma, illetve a meghatározás nincs összhangban a korhatárcsökkentést előíró alaptörvénnyel és a nyugdíjtörvény rendelkezéseivel. Az AB-hoz forduló bírák szerint jelenleg nincs is egyértelmű, általános nyugdíjkorhatár, hiszen a most 62 évnél meghúzott korhatár fokozatos emelése miatt más-más szabály vonatkozik a különböző évben születettekre.

A bírói korhatár csökkentését az AB mellett a strasbourgi székhelyű Európai Emberi Jogi Bíróság és a luxembourgi székhelyű Európai Bíróság is vizsgálja. Az Európai Bizottság gyorsított ítélkezésre kérte az Európai Bíróságot, amely szeptemberben tárgyalhatja az ügyet.

Összesen 106 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2012. július 16. 11:04
Bírák döntenek bírák ügyében - kedves bírák, nem összeférhetetlen é ez?
Mystes
2012. július 15. 19:37
A politikában kevés dolog van, amiről egyértelműen mernék nyilatkozni, de a listán biztos vannak bírók. Mondjátok már meg, legyetek szívesek, miért olyan nagy bűn, hogy a bírók nyugdíjkorhatára ugyanannyi lesz vagy lenne, mint bárki más közalkalmazotté? Mert, hogy nagy bűn, és hiba, az biztos, hiszen már Strasburg és Luxemburg is "vizsgálódik". Ezekben az országokban mennyi a nyugdíjkorhatáruk, a többiekéhez képest? Mi indokolná a kivételezést?
krisztoforo48
2012. július 15. 06:00
Ami nem történt meg,arról nem szabad multidőben megszólalni,mert csak fölösleges szájtépés.
Öreg
2012. július 14. 22:10
Vagy nyugdíj, vagy bíráskodás, ne nyugdíj mellett bíráskodjanak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!