Orbán levelet írt a kaposvári zsidó hitközségnek

2012. július 25. 07:55

A kaposvári zsidó temetőben történt sírrongálások miatt fejezte ki együttérzését a miniszterelnök. A Sonline szerint Orbán Viktor arról biztosította a hitközséget, hogy a kormány garantálja a háborítatlan, emberhez méltó és félelem nélküli életet.

2012. július 25. 07:55

Orbán Viktor miniszterelnök együttérzését fejezte ki Róna Lászlónak, a kaposvári zsidó hitközség elnökének írt levelében a helyi zsidó temetőben történt sírrongálások miatt – számolt be a Sonline. A honlap írása szerint a miniszterelnök keddi levelében jelezte: konzultált a belügyminiszterrel, akit gyors és határozott felelősségvonásra utasított. Orbán Viktor a levélben arról biztosította Róna Lászlót, hogy Magyarország kormánya garantálja a háborítatlan, emberhez méltó és félelem nélküli életet.

Róna László elmondta, hogy kedden az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének tisztviselője járt a megyeszékhelyen, a sírrongálás kapcsán együttérzéséről biztosította a hitközség képviselőjét. Róna László közölte: az elmúlt napokban számos telefont, megkeresést kaptak. Finnországból, Izraelből is érdeklődtek a sírrongálásról.

Közölte azt is, hogy a földbe ásott és feldöntött sírköveket egy civil alapítvány tagjai állítják helyre. Az alapzatról ledöntött síremlékek csütörtökön kezdődő felújításában a megyei temetkezési kft. nyújt segítséget, s az Emberi Méltóság Tanácsa anyagilag is hozzájárul a munkához. Sírkövesek is segítenek a helyreállításban, s a Hit Gyülekezetének kaposvári szervezetén kívül a dombóvári Magyar-Izraeli baráti társaság is jelentkezett.

Ismeretlen elkövetők a hétvégén 57 sírt dúltak fel a kaposvári zsidó temetőben. Több mint 200 elhunyt emlékét gyalázták meg, a tettesek kézre kerítésére jutalmat ajánlottak fel, a rendőrség nyomoz.

Összesen 133 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mano32
2012. július 26. 21:15
Te olyan szeretnél lenni mint Adolf Eichmann? Amúgy ő csak rövid ideig tanult héberül, utána pedig előszeretettel hazudta azt hogy folyékonyan beszél héberül mivel Palesztinában született. ( ami szintén nem igaz ). Amúgy azért kezdett héberül tanulni mert olyan részlegre helyezték amely zsidó vallású vagy származású közéleti szereplőkről, tudósokról és művészekről kellett gyűjtenie operatív módszerekkel információt. Ő ezek után ezzel " foglalkozott". Neked miért van szükséged arra hogy hébert tanulj?
mano32
2012. július 26. 20:25
Nem nagy dicsőség egy magyarnak ha héberül irkál...én úgy tudom. Akkor most ki is a zsidó és ki a magyar?
mano32
2012. július 26. 20:04
Ez a te szinted!!!! Hajrá! Látom megtaláltad magad! De azért sajnállak is.... Én nem süllyedek le veled erre a szinre ha nem baj. Majd találsz mást akivel együtt káromkodhatsz!
mano32
2012. július 26. 19:49
A múlt nincs kiszínezve. Azok a rémes dolgok amik megtörténtek, azok megtörténtek tabuk nélkül. Jogos az hogy megemlékezünk róla, mint ahogy minden ország megemlékezik az áldozatairól. De ez különlegesen nehéz és fájdalmas eset. Péter Gábor nem tartozik ide, Kun Béla sem, Menachem Begin-ről nem is beszélve. Csak neveket írtál de érveket nem. Ettől nem ijedek meg. De látom te is egy olyan merögzött mocskos szájú, másokat káromló, átkozodó és földbe tipró antiszemita ember vagy, akik nem törődnek más ember véleményével, hanem azt semmibe véve trágár módon megalázod a személyt.. Tudtommal én nem sértettelek meg semmivel. Te azonban nyomdafestéket nem tűrő módon beszéltél velem. Ha ez a te beszélgetési szinted ( ami nem épp egy magas szint) akkor én nem kívánok veled társalogni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!