Több lehetőség az önvédelemre

2012. június 25. 19:13

Az Országgyűlés 243 igen, 45 nem szavazattal és 43 tartózkodás mellett arra szavazott, hogy a jövőben jogosnak számítson az önvédelem, ha valakinek a lakásába vagy kertjébe éjjel, vagy fegyveresen, vagy felfegyverkezve, vagy csoportosan törnek be.

2012. június 25. 19:13

Új, a jelenleginél több tekintetben szigorúbb büntető törvénykönyv lép életbe egy év múlva. A parlament hétfőn fogadta el a kódexet, amely szélesíti a jogos védelem lehetőségét, egyes bűncselekményeknél 12 évre szállítja le a büntethetőségi korhatárt, és bevezeti az elzárást mint büntetést. Az Országgyűlés 243 igen, 45 nem szavazattal és 43 tartózkodás mellett fogadta el a kormányzati előterjesztést.

Az új — a több mint harminc éve hatályos és nagyjából százszor módosított jelenlegi Btk.-t 2013. július 1-jén felváltó — törvénykönyv szerint a büntethetőség korhatára továbbra is 14 év, de az emberölést, életveszélyt vagy halált okozó testi sértést, rablást, illetve kifosztást elkövető, a tizenkettedik évüket betöltő gyermekek is büntethetők lesznek ezután, ha képesek belátni tettük következményeit.

A jövőben a jelenleginél szélesebb lesz a jogos védelem lehetősége. Így jogosnak számít az önvédelem akkor, ha valakit éjjel, vagy fegyveresen, vagy felfegyverkezve, vagy csoportosan támadnak meg, hasonlóan ha valakinek a lakásába éjjel, vagy fegyveresen, vagy felfegyverkezve, vagy csoportosan törnek be, illetve ha kertjébe fegyveresen hatolnak be.

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
krisztoforo48
2012. június 26. 07:33
Mi a fenének tartunk el annyi jogászt,hogy csak a vagyot ismerik,amivel el lehet vitatkozni?Már régen feltalálták azt a fogalmat,hogy zárt magánterület.Nem kertezni,meg lakásozni kell.
magnamater
2012. június 26. 07:32
Elég soká tartott, hogy ezt a régi hibát végre kijavították, a törvényhozókon, bírákon, ügyvédeken kívül mindenki tudta, a megtámadottnak nincs se ideje se módja arányos védekezési módot keresni - törvény és törvényhozók folyamatos bűnpártolást követtek el.
Felebarát
2012. június 26. 06:05
a "vagy" az biztos
durrbele
2012. június 25. 22:43
Drogos barom aki csak drogtól tud boldog lenni!Fogj egy nőt és kefélj vagy igyál egy sörtés örűlj az életnek az egészségednek.Ha ehez neked drog kell akkor beteg vagy.Kényszeres.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!