Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

NOL: Újraoszthatják a felsőoktatási helyeket

2012. június 08. 18:33

A Népszabadság információi szerint a kevés jelentkező miatt „megmaradt” tízezer részösztöndíjas helyből csinálna ötezer, teljes egészében államilag finanszírozott helyet az oktatási államtitkárság – elsősorban a bölcsész szakoknak. A lap úgy tudja, hogy a kormány által preferált műszaki és természettudományos szakok esetében több ezer teljes állami támogatású hely is „beragadt”.

2012. június 08. 18:33

A Népszabadság értesülései szerint további néhány ezer fiatal kerülhet be a teljes egészében államilag finanszírozott képzésre. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának tájékoztatása szerint ugyanis a Felsőoktatási Tervezési Testület azt javasolta a miniszternek, hogy az államilag támogatott hallgatói létszámkereten belül csoportosítsák át a megmaradt részösztöndíjas helyeket az állami ösztöndíjas létszámhoz az alap– és az osztatlan képzéshez.

A lap forrásai szerint – mivel nagyon kevesen jelentkeztek ilyen képzésre – az oktatási államtitkárság azon dolgozik, hogy a megmaradt tízezer részösztöndíjas helyeket ötezer teljes egészében államilag finanszírozott hellyé konvertálja. A Népszabadság szerint ezekből a bölcsész szakok kapnának, a jogász- és a közgazdászképzés viszont nem. A lap további információi szerint a kormány által preferált műszaki, illetve természettudományos szakok esetében a teljes egészében államilag finanszírozott helyekről is hiányzik 5-7 ezer jelentkező. A természettudományos képzések magasabb költsége miatt ha csak ezer ilyen felsőoktatási helyet újraosztanak, az 2-3 ezer plusz bölcsész szakost jelenthet. A kormány várhatóan júniusban dönt a kérdésről.

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
füst
2012. június 09. 09:28
Nem kell emelni a humán szakokat , hanem a reál szakok finanszírozását, felszereltségét kell emelni az összegből.
oxycoccus
2012. június 09. 07:55
Szegedi egyetemen most végzett 1 (egy) nappalis informatikatanár. Ugyanez a helyzet a matektanárokkal. Bölcsészek viszont annyian vannak mint az oroszok.
Hajdú Sógor
2012. június 09. 00:35
A békákat se kérdezik.
füst
2012. június 08. 23:12
Ne osszák újra a keretet a bölcsészek között, hanem adjak oda cél támogatásként a Műegyetemnek azzal, hogy x éven belül legyenek a világ legjobb 500 egyeteme között!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!