Matolcsy: Ha hiteleznek a bankok, eltűnhet a bankadó

2012. május 09. 16:10

Matolcsy György azt várja, hogy 2013-ra olyan együttműködést tudnak kialakítani a magyarországi bankrendszerrel, amellyel akár a teljes, jövőre várt 60 milliárdos bankadó megfizetését elkerülheti a szektor. A nemzetgazdasági miniszter emellett kijelentette: a tranzakciós illeték mértéke 1 ezrelék lesz.

2012. május 09. 16:10

A nemzetgazdasági miniszter szerdán a kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta: amennyiben a bankok bővítik a hitelezést, azt leírhatják a bankadóból, így a hitelezés megfelelő növelésével akár el is tűnhet jövőre az idei 120 milliárd felét kitevő bankadó.
 
Ehhez hitelezni kell, és biztosítani kell, hogy a hiteleket a vállalatok és a háztartások fel is tudják venni. Ez segíti a növekedést is - tette hozzá.

Matolcsy a pénzügyi tranzakciós illetékről is beszélt, kifejtette: ennek mértéke 1 ezrelék lesz, hatálya a 600 ezer milliárd forintos teljes éves tranzakcióból egy 130 ezer milliárd forintos körre terjed majd ki. A miniszter szerint ebből 130 milliárd forint bevétele származik majd a költségvetésnek.

Bizonyos nagy tranzakciókat mentesítenek, így például az MNB által indított utalások, illetve az Államkincstár is mentesül az illeték megfizetése alól. A magánszemélyeket nem érinti az illeték, ha egy bankban utalnak maguknak különböző számlákra. A miniszter jelezte: az adó alanya a bank, amelyik a tranzakciót lebonyolítja.

Összesen 175 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Omega2010
2012. május 10. 09:18
Viccelődnek külföldön Matolcsyék adóötletein 2012. május 10. | 06:03 A magyarok leleményességét támasztják alá a Financial Times blogja szerint a kormány legújabb adóintézkedései. A kormány ugyanis úgy szüntet meg adókat, hogy ezzel párhuzamosan hasonló terheket vet ki. A blogbejegyzés szerint ha Tobin (a tranzakciós adó "atyja") meglátná a magyar ötletet, akkor forogna a sírjában. A Financial Times beyondbrics című blogja egy régi mondást idéz a szerdai magyarországi kormányzati bejelentések kapcsán. A magyarokat - ahogyan a régi, gyakran használt tréfa is mondja - arról lehet megismerni, hogy mögötted mennek be a forgóajtón, de a másik oldalon előtted jön ki. Ezekben a napokban úgy tűnik, hogy a kormány eltöröl egy adót miközben belépünk a forgóajtón, de mire kilépünk már egy új adónemmel áll készen - fogalmaz a blog. Miközben a régi adó átmeneti jellegű volt, az új tartósan fennmarad - jegyzi meg. " :)
liberálzöld.
2012. május 10. 08:38
"A nemzetgazdasági miniszter emellett kijelentette: a tranzakciós illeték mértéke 1 ezrelék lesz. " Azt hittem, hogy ezt törvényben kell szabályozni. Vagy már el is fogadta a parlament?
antala
2012. május 10. 08:34
Ezek az intézkedések, a havonta átírt adószabályok, párhónapos szerződések hirtelen felrúgása, az egyeztetések, hatástanulmányok nélküli törvényalkotás mind egyenes beismerései annak, hogy ez a gazdaságpolitika teljes kudarc. Leginkább azt üzeni, hogy fogalmuk sincs, mitévők is legyenek, hiszen hetente jönnek az új ötletek. 8+2 év alatt ennél azért jobban fel kellett volna készülni, mondjuk a-b-c terveket alkotni. Ez eddig egy nagy nulla.
huttinger
2012. május 10. 07:40
"""Nem régen volt mikor forintosították a hiteleket, erre gyorsan felverték a bankok -MINDEGYIK- a forinthitel kamatát.""" És a legfőbb forinthitel kamat felverőről ne is beszéljünk. Ő volt, aki miatt egyáltalán a deviza hitelezés meglódult.Járai Zsigmond MNB. 2003.11.28. 12,5%
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!