Le Monde: Kanadába kényszerülnek a magyar romák

2012. március 13. 09:20

A francia lap arról számolt be, hogy 2011-ben megduplázódott a Kanadában menedékjogot kérő magyarok száma. A szerző említést tett Kertész Ákosról, aki ellen „a kormánypárti sajtó hajtóvadászatot indított”, majd kitért a magyar romákra is, akik nehéz helyzetük elől menekülnek az országból.

2012. március 13. 09:20

A Le Monde-ban Joelle Stolz írt terjedelmes cikket arról, hogy 2011-ben megduplázódott a Kanadában menedékjogot kérő magyarok száma. A szerző említést tett Kertész Ákos Nobel-díjas íróról, aki nemrég Kanadába menekült, miután a kormánypárti sajtó hajtóvadászatot indított ellene, ennek következtében pedig állandó fizikai zaklatásnak volt kitéve, illetve az élete is veszélybe került – írja a francia lap. A cikk írója idézett az író közleményéből, miszerint ezt a döntést nem Magyarország és a magyar nép ellen hozta, hanem az aktuális politikai hatalom miatt. Azonban nem ő az egyetlen, aki menekülni kényszerül, 2011-ben ugyanis majdnem a kétszeresére nőtt az Ottawában menedékjogot kérő magyarok száma – fogalmazott Stolz. A Kanadai Állampolgársági és Bevándorlási Hivatal (CIC) adatai szerint 2011-ben 4453-an kértek menedékjogot. Míg 2011-ben az összes beérkező kérelem 8 százalékát bírálták el pozitívan, addig 2010-ben a 2351 kérelemnek csak a 2 százalékát fogadták el.

A legtöbb kérés a nehéz helyzetben lévő magyarországi romáktól származik. Stolz véleménye szerint ez a hirtelen növekedés egyrészt a gazdasági válságnak, másrészt pedig Orbán Viktor miniszterelnök egyre merevebb politikájának tudható be. Kertész Ákos mellett megemlítette Mohácsi Viktória volt EP képviselőt és Kamarás István egykori KDNP tanácsadót is, akik szintén a jelenlegi politikai hatalom miatt döntöttek az emigráció mellett. Jason Kenney, a kanadai bevándorlásügyi miniszter nemrégiben kijelentette, hogy Kanada szigorítani fogja menekültügyi rendszerét, hiszen nem normális, hogy a demokratikus Európából több bevándorlót fogadnak, mint Afrikából vagy Ázsiából – mutat rá a francia lap szerzője. Azonban sem ez, sem a magyar média hírei – miszerint Kanadában kihasználják a roma lakosságot – nem tántorítja el a menekülni vágyó romákat az emigrálástól. A cikk megszólaltatta Harkály Csabát, a farkaslyuki cigány kisebbségi önkormányzat elnökét, aki elmondta, hogy hiába figyelmezteti a romákat, hogy Kanadában sincsenek kolbászból a kerítések, mégis sorra adják el a házaikat, hogy ki tudják fizetni az utazást.

A cikk szerint azonban a romáknak nincs más választásuk, mint remélni, hogy a kanadai Eldorádóban talán jobb sorsuk lesz, Balog Zoltán államtitkár szava ugyanis keveset nyom a latban Pintér Sándor belügyminiszterrel szemben, aki semmit sem tett a Gyöngyöspatán zajló roma szegregáció ellen. Joelle Stolz beszámolt arról, hogy az említett faluból tömegesen menekülnek a romák Kanadába, illetve megemlítette, hogy a falu iskoláját nemrég megbüntették, amiért a roma gyerekeket szegregált osztályban, siralmas higiénikus állapotok között oktatták. Most pedig egy új közoktatási törvény van kilátásban, mely 16 éves korra szállítaná le a tankötelezettséget. Egyesek szerint ez is csak azt a célt szolgálja, hogy minél előbb megszabaduljanak a roma tanulóktól. A szerző azt is megemlítette, hogy a magyar Parlament nemrégiben lazított a fegyvertartás szabályain, fejet hajtva ezzel azok előtt, akik az önvédelem jogát hirdetik a cigánybűnözéssel szemben.

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2012. március 14. 14:52
Kedves Franciák! Sárközy helyett válasszatok egy valódi franciát, aztán öleljétek kebletekre az összes magyar romát!
zolka50
2012. március 13. 23:16
Bár igaza lenne a Le Monde-nak!
imres
2012. március 13. 22:42
Ezek nem tartanak attól, hogy ez a hazugságlufi is kipukkad és csak saját magukat égetik a hülyeséggel?
HSL
2012. március 13. 17:17
remélhetőleg nem lesz kirekesztő rasszista kitoloncolásban részük, hanem a társadalmi integráció fényes példáiként üdvözölheti őket a kanadai adófizető nép
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!