HVG: Nem tudni, miből dolgozik a Schmitt-bizottság

2012. március 05. 12:02

A lap információi szerint az országban csak az ő birtokukban található meg a dolgozat, őket viszont eddig még nem kereste senki.

2012. március 05. 12:02

A Semmelweis Orvostudományi Egyetem Testnevelési Főiskolai Karán lassan egy hónapja működik az a vizsgálóbizottság, amely Schmitt Pál doktori disszertációja ügyében a plágium vád helytállóságát vizsgálja. A HVG információi szerint Nikolaj Georgijev bolgár kutató eredeti tanulmányából egy példány található Magyarországon az is a lap tulajdonában, amit Svájcból sikerült beszerezniük, őket még senki se kereste meg ez ügyben, a lausanne-i könyvtár, melyben a dokumentum egyéb példányai fellelhetőek, pedig november óta zárva tart.

A lap megkeresésére Bazsa György, a Magyar Akkreditációs Bizottság elnöke elmondta, hogy több alkalommal is beszélt Tóth Miklós dékán úrral a testület elnökével a bizottság felállása óta. Azt mondta, hogy folyik a munka, ezek után nagyon csodálkozna, és nem is tartja valószínűnek, ha esetleg kiderülne, hogy nincs a bizottság birtokában az eredeti tanulmány. Bazsa szerint „csak azt kell vizsgálni, hogy történt-e plágium, vagy sem, a különböző eljárási kérdéseknek, az akkori személyes függőségi viszonyoknak ma már nincs jelentősége. Ha viszont plagizálás történt, az nem évül el, hiszen ha én most is használom azt az oklevelet, amit nem szabályosan szereztem meg, akkor nem beszélhetünk elévülésről". A Debreceni Egyetem Tanára szerint így mindig az eredeti tanulmány és a doktori dolgozat szövegeinek összehasonlításán kell alapulnia a bizottság későbbi jelentésének. „Nyilván nagyon nagy érdeklődésre tart majd számot március 28-án a jelentés nyilvánosságra hozatala" – mondta a HVG-nek Bazsa György.

A lap által január 11-én nyilvánosságra hozott információk szerint Schmitt Pál 1992-ben írt doktori dolgozata szinte szóról szóra megegyezik Nikolaj Georgijev bolgár sportkutató évekkel korábban írt tudományos munkájával. Schmitt Pál először tagadta a vádat, majd egy interjúban elismerte, hogy a dolgozat nagy részéhez valóban felhasználta „törzsanyagként” Georgijev tanulmányát, de – mint hangsúlyozta – a fennmaradó rész saját következtetéseit, kutatásait tartalmazza. Ezután a HVG kiderítette, hogy a maradék 27 oldal jelentős része is plágiumgyanús.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Basiliscus
2012. március 05. 20:00
Bármilyen felállított bizottság tett már valami hasznosat a rendzserváltás óta az országnak?
kjkj945
2012. március 05. 16:25
Majd pont a hvg orrocskájára fogják kötni.
liberálzöld.
2012. március 05. 16:21
"Nem tudni, miből dolgozik a Schmitt-bizottság" Dehogy nem! Félelemből!
khomeini
2012. március 05. 14:46
Értem én, hogy a hvg az összes babért le akarja aratni, de szerintem egy kicsit túllihegik a dolgot. A bizottság munkájába senki nem ugathat bele, így ők sem. Ezt azért illene egy seggfej újságírónak is felfognia. Alighanem ha a hvg-nek a birtokában lehet egy ilyen eredeti Georgijev, akkor azt a TF is be tudja szerezni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!