Az Országgyűlésről szóló törvényjavaslatról vitázik a Ház

2012. március 27. 07:59

A parlamenti képviselők a Ház keddi ülésén kezdik tárgyalni az új országgyűlési törvényjavaslatot, valamint a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló törvénynek a Velencei Bizottság észrevételei nyomán kezdeményezett módosítását.

2012. március 27. 07:59
Első napirendi pontként az Országgyűlésről szóló törvényjavaslatról és a házszabály módosításáról kezdődik vita. A kormánypárti előterjesztés újraszabályozza a Ház szervezetét, működését és ülésezését, a képviselők jogállását és javadalmazását, továbbá létrehozza az Országgyűlési Őrséget, amely a házelnök irányítása alatt álló fegyveres szerv lesz. Az indítvány a háznagy és a főigazgató személyében új tisztségeket hoz létre a parlamentben, továbbá kimondja a parlamenti képviselők és a polgármesterek összeférhetetlenségét és nem teszi lehetővé, hogy parlamenti frakciót alakítsanak a Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök vezette Demokratikus Koalícióhoz tartozó független országgyűlési képviselők.
 
Ezt követően kerül terítékre Navracsics Tibor javaslata, amely - a Velencei Bizottság észrevételeire hivatkozva - az Országos Bírói Tanács (OBT) hatáskörébe helyezné az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke igazgatási feladatainak egy részét. A tárcavezető indoklása szerint mindezzel hatékonyabb és átláthatóbb lenne az igazságszolgáltatás működése, a 15 tagú OBT, amely a bíróságok központi igazgatásának felügyeleti testülete, rendelhetné el kivételesen indokolt esetben, hogy a társadalom széles körét érintő vagy a közérdek szempontjából kiemelt jelentőségű ügyeket soron kívül intézzék. A szervezet járulhatna hozzá például ahhoz, hogy a bírák lemondási ideje három hónapnál rövidebb legyen, és ugyanígy a bírák nyugállományba helyezése vagy a felső korhatár elérése esetén a tanács dönthetne a felmentési időre vonatkozóan a munkavégzési kötelezettség alóli mentesítés idejéről. Az OBT adhatna felmentést a bírósági vezető és a vezetése alatt álló szervezeti egységben bíráskodó hozzátartozója közötti összeférhetetlenség esetében is.
 
A képviselők a fenti két javaslat, illetve két korábban tárgyalni kezdett előterjesztés részletes vitája a földmérési és térképészeti tevékenységről szóló törvényjavaslatról is elmondhatják véleményüket.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Winston Smith
2012. március 27. 13:59
Ha jól tudom, mától lesz életbe léptetve, hogy a Kövérlaca ezután azt csinál amit csak akar a parlamentben, kivezettethet képviselőt, nem is tudom enélkül hogy bírtak eddig élni 22 évig az országgyűlésben...ti tudjátok? A másik fontos változás: a képviselői alapjuttatás 223 ezerről 750 ezerre emelkedik. CSAK ÚGY. Emellé megmarad az utazási támogatás (=ingyen utazás), benzinpénz is lesz. Nyilvánvaló, hogy az ogy. 68%-át kitévő kormányfrakció kit jutalmaz ezzel. Saját magát. (ez az uccsó alkalom, hogy ekkora a fideszes többség, ez az uccsó alkalom, hogy ilyen nagy a parlament, 2014-től kisebb lesz, szóval utoljára még jól meg kell szedniük magukat) Ja igen: a KT elnökének a fizetését úgy állapították meg, hogy _még_éppen_ 2 milla alatt marad. Havonta. Minő szerencsés véletlen. Még különadóznia sem kell. Egyetlen feladata néki ezért a zsebpénzért évente _egyszer_ azt mondani, hogy akkor most rendben van a költségvetés, vagy nincs rendben a költéségvetés. Most megkapta ezt az észbontóan bonyolult feladatot, hogy évente egyszer képes-e igent vagy nemet mondani. Egyébként azért vagyok ilyen viszonylag felderült állapotban, mert elolvastam a skiccpalis cikket. Nagyon tökön lőtte magát ezzel a fidesz. Ami a doktorbácsikat illeti: egy életre kiírták magukat az értelmiségiek, és a törvénytisztelő állampolgárok sorából, amikor ehhez az aljassághoz adták nevüket, aláírásukat. Ezt a kárt a fidesz már képtelen kezelni. Meg fognak bukni, legkésőbb 2015-ben. Vagy még hamarabb.
kukagyerek
2012. március 27. 09:20
"Országgyűlési Őrséget, amely a házelnök irányítása alatt álló fegyveres szerv lesz" ---------- A Magyar gárdát meg igyekeztek kinyírni. (kis magyar diktatúra) A javadalmazást meg a minimumra kell csökkenteni! Országrombolásért nem jár lóvé! Legyen a fizetésük, a minimálbér kétszerese! (bruttóban)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!