A Margit híd ügyében az AB-hoz fordul a TASZ

2012. március 07. 15:55

Nem kell nyilvánosságra hoznia a Margit-híd felújítását végző cégcsoportnak többek közt azt, hogy pontosan mire költötték az „általános tétel” címkével ellátott 1,2 milliárd forintot - hozta meg döntését szerdán a Kúria. A TASZ szerint a döntés nem felel meg az információszabadság alkotmányos elveinek, ezért az Alkotmánybírósághoz fordulnak alkotmányjogi panasszal.

2012. március 07. 15:55

Nem kell nyilvánosságra hoznia a Margit-híd felújítását végző cégcsoportnak többek közt azt, hogy pontosan mire költötték „általános tétel” címkével ellátott 1,2 milliárd forintot – hozta meg döntését szerdán a Kúria. A legfelsőbb bírósági fórum szerint a munkálatokat végző cégek nem kötelezhetőek a közpénzek felhasználását nyomon követhetővé tenni.

A Margit-híd a Főváros elidegeníthetetlen törzsvagyonának része, amelynek karbantartásáról köteles gondoskodni. Az MH-2009 Konzorcium (Közgép Zrt., A-HÍD Zrt., Strabag) 26 milliárd forintért végezte el a felújítást. A költségeket állami és önkormányzati költségvetésből, valamint uniós támogatásból fedezték. A munkáról a vállalkozási szerződés értelmében negyedévente elszámolási kötelezettséggel tartozott a Konzorcium. A Társaság A Szabadságjogokért (TASZ) által képviselt index.hu újságírója közérdekű adatigényléssel fordult a Fővároshoz, és kérte, hogy fejtsék ki neki a felületes, gyakorlatilag ellenőrizhetetlen elszámolások – például „Általános tétel 1,2 milliárd” – mögött milyen valós kiadások vannak. A Fővárosi Önkormányzat tájékoztatása szerint nem rendelkezik ennél részletesebb információkkal.

Az index.hu a konzorciumhoz fordult, és kérte a kivitelezési költségek részletesebb elszámolását, amely üzleti titkai védelmére hivatkozva megtagadta az adatszolgáltatást, ezért per indult a közérdekű adatok kiadásáért.

A Dr. Mészáros Mátyás bíró által elnökölt tanács fenntartotta a korábban hozott ítéletet, és leszögezte, hogy a Konzorcium nem lát el közfeladatot. Teljes mértékben figyelmen kívül maradt az Alaptörvény rendelkezése, miszerint „közpénzekkel gazdálkodó minden szervezet köteles a nyilvánosság előtt elszámolni a közpénzekre vonatkozó gazdálkodásával” – írta közleményében a társaság.

„A Kúria szóbeli indoklása szerint a hanyag elszámolás az önkormányzat terhére esik. A TASZ szerint nem az önkormányzatra, hanem az állampolgárokra nehezedik koloncként a teljesen felelőtlenül eljáró önkormányzat és a Kúria döntése egyaránt” – mondta Hüttl Tivadar, a TASZ Adatvédelem és Információszabadság programvezetője. Álláspontjuk szerint a Kúria döntése nem felel meg az információszabadság alkotmányos elveinek, ezért az Alkotmánybírósághoz fordulnak alkotmányjogi panasszal.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
trespass
2012. március 07. 18:22
Ha nagyon muszály az önkormányzatot megbasszák, de simics neve nem kerülhet szóba kétes ügy kapcsán.
mr.Marcang
2012. március 07. 17:00
Akkor szarban van az Önkormányzat. Miért nem lehet a szerződésben kikötni, hogy minden költségadat nyilvános? Akinek ez nem tetszik, ne vállalkozzon közpénzből!
tarackos
2012. március 07. 16:39
Helyes!
lastres
2012. március 07. 16:24
Hát ennyit a nem kézivezérelt bíróságokról. Hajrá handó tünde!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!