Bírósághoz fordul a közterek lefoglalása miatt az LMP

2012. január 24. 15:02

Az LMP szerint felmerül a joggal való visszaélés, illetve a gyülekezési jog korlátozására tett kísérlet gyanúja annak kapcsán, hogy az összes ünneplésre méltó belvárosi közterületet lefoglalta március 15-ére vagy az állam, vagy a főváros.

2012. január 24. 15:02

Gyülekezési jog korlátozása miatt fordul a bírósághoz az LMP, mert a BRFK hatáskör hiányában elutasította a párt azon kérelmét, hogy március 15.-i megemlékezést tarthasson a Hősök terén. A rendőrség arra hivatkozott, hogy a Fővárosi Önkormányzat már korábban jelezte igényét a területre – közölte Szabó Tímea. Az LMP parlamenti képviselője hangsúlyozta: az állam és a főváros vezetése Budapest belvárosában már lefoglalta a „48-as megemlékezéshez méltó összes közterületet”, ugyanakkor az a gyanúja, hogy a kormány és az önkormányzat biztosan nem kíván egyszerre ennyi helyen megemlékezni a forradalomról. Hozzátette: így viszont felmerül a joggal való visszaélés, illetve a gyülekezési jog korlátozására tett kísérlet gyanúja.

Szabó Tímea jelezte, hogy az ügyben a bírósághoz fordulnak, és ha szükséges, egészen a strasbourgi bíróságig elmennek. Emellett pártja nevében azt kérte, hogy a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, valamint a Fővárosi Önkormányzat adja ki azokat az iratokat, amelyekből kiderül, hogy miért foglaltattak le ennyi közterületet és azokon mit terveznek tenni március 15-én. Az LMP emellett Szabó Máté ombudsmanhoz fordul, akitől azt kérik, vizsgálja ki, hogy a kormányzat korlátozza-e a gyülekezési jogot.

A politikus elmondta, azért nem akarnak más helyszínen rendezvényt tartani, mert egyfelől a már lefoglalt belvárosi területeket tartják alkalmasnak és méltónak a megemlékezésre, másfelől félő, hogy ha „január másodikán nem sikerült megtalálni a köztévének a hetvenezres tömeget, ami az Andrássy úton, illetve az Operánál tüntetett, akkor mondjuk egy Kökin megrendezett eseménynél ez még kevésbé valószínű”.

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gombóc XVI. Artúr
2012. január 25. 09:19
Nem szeretem sem az LMP-t, (sem az SZDSZ-t)de az LMP egy parlamentbe bejutott párt, akit a választók bejuttattak oda. Tömegbázisa viszont kicsi, így semmi oka nincs arra a Fidesznek, hogy ilyen kicsinyes és primitív dolgot csináljon. Szóval ez felettébb nincs így jól...
G. Pantyelejevics
2012. január 24. 20:02
Pitiáner, kacagságos, mucsai. Azaz tökéletesen orbáni.
Elinor Yosef
2012. január 24. 18:18
Valami agyatlan, túlbuzgó balfasz miatt jó pár szavazat vándorol át.
Kronikas
2012. január 24. 17:41
Az LMP nem csak a saját rendezvénye miatt fordulhat bírósághoz...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!