Vizsgálnák a közmédiát

2011. december 15. 09:00

Ivády Gábor, Molnár Oszkár és Szili Katalin vizsgálóbizottságot szeretne a közmédia működésének áttekintésére.

2011. december 15. 09:00

Három független képviselő, Ivády Gábor, Molnár Oszkár és Szili Katalin parlamenti vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményezi a közmédia működésének áttekintésére. A képviselők közleménye szerint Lomnici Zoltán kitakarása felveti a gyanút, hogy a közmédia napi szintű, állandó pártpolitikai befolyás alatt végzi tájékoztató tevékenységét. Szerintük az ügy miatt a közszolgálati tájékoztatás hitelessége alapjaiban rendült meg, s azt kizárólag egy országgyűlési vizsgálóbizottság állíthatja helyre.

A politikusok úgy vélik, hogy ha bebizonyosodik, hogy sérül a médiatörvényben garantált pártatlan tájékoztatás elve, „a hazai demokráciadeficit tagadhatatlanná válik”, így a parlamenti vizsgálat tétje a köztársaság tekintélye. Véleményük szerint a konkrét ügy kivizsgálásán túl a politikai elit közös érdeke, hogy a közszolgálati média pártatlanságára vonatkozó garanciális elemek teljesülését parlamenti bizottság vizsgálja meg.

Azt javasolják, a testület a többi között tekintse át, hogy érvényesül-e a közszolgálati hírszerkesztés gyakorlatában a pártpolitikai hovatartozástól független, kiegyensúlyozott tájékoztatás elve, fellelhető-e kormányzati elvárásoknak való megfelelés a közmédiumokban, illetve vannak-e direkt politikai befolyásra utaló jelek a közszolgálati műsorok szerkesztésében. Mivel a vizsgálóbizottság felállítását a képviselők ötöde indítványozhatja, ezért levélben kérik a frakciók vezetőit, hogy támogassák kezdeményezésüket.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senior
2011. december 15. 10:25
Hülyeség! Nincs a FIDESZ a szívem csücskében, de nincs gond. A hírműsorok vezetői részben lecserélődtek, de a lényeg nem változott, rendre lehetőséget kapnak az ellenzék népei is. Vannak kifejezetten színvonalas és érdekes új műsorok is. pl: Opera café, Angi jelenti, stb. Ennek a triónak az összetétele, nem semmi.
*ufó*
2011. december 15. 10:19
aha, én meg egy olyan vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezem, ami azt tekintené át, hogy szükség van-e vizsgálóbizottságokra úgy egyáltalában véve, és azt hozza ki eredménynek, hogy: nem
buckafej
2011. december 15. 09:55
Az megható, hogy egy szélsőliberális, egy volt szoci és egy exfideszes, újabban jobbikos így egymásratalált. Molnár Oszkár nemrég még a cigányok gumikalapácsáról és a zsidó tőkéről értekezett, most meg a demokráciáért aggódik. Bazd meg Oszi, neked is van teflon az arcodon!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!