Kétharmaddal törölnék el a négyötödöt

2011. december 16. 14:19

Módosítaná a házszabályt Lázár János és hét párttársa. Új tárgyalási módot vezetnének be, a korábbi kivételes eljáráshoz pedig a jelenlegi négyötöd helyett már elég lehet a képviselők kétharmadának támogatása. Az ellenzék háborog.

2011. december 16. 14:19

Módosítaná a házszabályt Lázár János és további hét fideszes képviselő. A házszabályba foglalnák egy új tárgyalási mód, a kivételes sürgős eljárást, mellyel két ülésnap alatt lehetne elfogadni egy előterjesztést. Ehhez a képviselők kétharmadának hozzájárulása szükséges. Meghagynák a már létező gyorsított tárgyalási módot jelentő kivételes eljárást, de ennek elérhetőségét is a szavazatok kétharmadára csökkentenék a jelenlegi négyötödről.

A kormánypárti képviselők emellett változtatnának a zárószavazás előtti módosító javaslatok benyújtási rendjén is. Jelenleg ilyen indítványt csak azokhoz a már elfogadott módosító indítványokhoz lehet benyújtani, amelyek nincsenek összhangban az alkotmánnyal vagy más törvénnyel, illetve az előterjesztés többi rendelkezésével. A jövőben azonban az előterjesztő, valamint a témában illetékes és az alkotmányügyi bizottság tartalmi korlátozások nélkül is benyújthatna zárószavazás előtt módosító javaslatot azzal a megszorítással, hogy az csak az egységes javaslat által érintett törvények rendelkezéseire terjedhet ki.

Már pénteken tárgyalnak a javaslatról

A Fidesz a házbizottság pénteki rendkívüli ülésén arra tett javaslatot, hogy már az Országgyűlés pénteki ülésén időkeretben lefolytassa a parlament a házszabály-módosítás és a jegybanktörvény vitáját. Az MSZP és az LMP tiltakozásul kivonult a házbizottság ülésről, de a Jobbik sem támogatja a házszabály módosítását.

Tóbiás József az MSZP frakcióigazgatója úgy fogalmazott: ezzel gyakorlatilag véget ért a parlamentáris demokrácia, a Fidesz házszabályról szóló javaslata az ellenzék jogosítványait gyakorlatilag megszünteti és bábszínházzá silányítja a Ház működését. Schiffer András szerint is gyakorlatilag bábszínházat csinálnak a parlamentből, egy nagyon durva házszabály-módosítással vonnák el az ellenzék jogosítványait. Hozzátette, az ellenzéknek el kell döntenie, hogy a jövőben tudnak-e értelmes parlamenti tevékenységet folytatni. „Most bevégeztetik a nagy mű, amit elkezdtek a parlamentáris demokrácia lerombolásában, azt most készülnek a következő egy hétben befejezni” – mondta.

A jobbikos Balczó Zoltán szerint azzal, hogy a kétharmados többség megszünteti azt a rendszert, amellyel eddig négyötödös törvénnyel lehetett csak házszabálytól való eltéréssel az Országgyűlés elé vinni törvényjavaslatokat, azzal a kormányoldal gyakorlatilag kijelenti, hogy ezentúl az ellenzék ilyen típusú támogatására sincs szükség. „Ez megkérdőjelezi, hogy egyáltalán mi az, amiben az ellenzéki pártoknak jogosítványuk marad (...) kétharmaddal mindent szabad, a következő az, hogy dupla szavazatuk lesz a kormánypárti képviselőknek” – fogalmazott.

Budai: Gyorsulhat a törvényhozás

Az alkotmányügyi bizottság pénteken 17 kormánypárti vokssal, 7 ellenzéki nem mellett általános vitára alkalmasnak találta a házszabály módosításáról szóló javaslatot, így már biztosan pénteken vitáznak róla a képviselők. A szocialista és a jobbikos képviselők bírálták a javaslatot. Az MSZP-s Bárándy Gergely szerint a javaslat elfogadása jelentéktelenné, formálissá teheti az Országgyűlés szerepét, és újabb jogköröket venne el az ellenzéktől. A jobbikos Gaudi-Nagy Tamás szerint a házszabály módosítása lényegében rendeleti kormányzásra adna lehetőséget a Fidesz-KDNP-nek, noha az ellenzék eddig is biztosította az ehhez kellő négyötödös többséget, ha valóban szükséges volt.

A fideszes Budai Gyula szerint viszont a javaslat a törvényhozás gyorsítását teszi lehetővé bizonyos esetekben, amit fontos célnak nevezett. Az ugyancsak kormánypárti Turi-Kovács Béla, a módosító javaslat egyik előterjesztője azt hangoztatta, hogy a változtatást a rendkívüli gazdasági helyzet indokolja, ilyenkor ugyanis gyors döntések szükségesek.

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egykettő
2011. december 16. 23:57
"Elfelhősödött homlokkal", ezt majdnem megkönnyeztem. Szabályos ámokfutást végez OV és bandája, és erre néhányunknak elfelhősödik a homloka, bepárásodik a szeme, kiszárad a torka, és egy nagyot nyel.
Faqtya ezredes
2011. december 16. 22:54
Lokjetek man egy kis suskat a Tanpics Alapimanynak, mer mind itt bassza a kurvannyat napestig.
pascal
2011. december 16. 18:13
"Kétharmaddal törölnék el a négyötödöt" Annyira ritka az olyan alkalom amikor a négyötöd kell egy döntéshez és ezek a döntések nem szükségesek az ország tényleges vezetéséhez, hogy nem értem miért akar belefutni a Fidesz egy újabb pofonba. És legalább a látszatra ügyelhetnének, ha már úgysem bírnak a hatalmi vágyukkal, arroganciájukkal.
csadtoselemér
2011. december 16. 18:08
Szerintem okés ez a döntés. Vészhelyzet van, Churchill is ezt tette a maga idejében...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!