FN24: Féltik a szakszervezetek a közgyűjteményeket

2011. november 15. 15:31

A Nemzeti Erőforrás Minisztériuma azonnali hatályú létszámcsökkentést rendelt el a közgyűjteményeknél és a művelődési intézeteknél - írja az FN24. A szakszervezet súlyos hibának tartja a kulturális megszorítást, és követeli, hogy a jelenlegi válság ideje alatt is biztosítsa a kormány az alapműködést.

2011. november 15. 15:31

A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete szerint a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma azonnali hatályú létszámcsökkentést rendelt el a közgyűjteményeknél és a művelődési intézeteknél. Az érdekvédők úgy vélik: az elbocsátások és a teljes bérösszeg 20 százalékos csökkentése miatt nem tudják majd ellátni a feladataikat a dolgozók.

A szakszervezet súlyos hibának tartja a kulturális megszorítást, ami miatt a Magyar Nemzeti Múzeum, az Országos Széchényi Könyvtár vagy az Országos Levéltár nem lesz képes ellátni a feladatait, és a „nemzeti kincsek puszta fizikai megőrzése is bizonytalanná válik”. Az érdekvédők nehezményezik, hogy csak a sportra fordít jelentős fejlesztéseket a kormányzat, ám kulturális koncepció nincs. Tiltakoznak az ellen, hogy „a magát a nemzeti érdek legfőbb képviselőjének tekintő kormányzat a nemzetközi hírű közgyűjteményeket és a közművelődési intézményeket leépítendő koloncnak tekintse”. A szakszervezet követeli, hogy a jelenlegi válság ideje alatt a kormány először a már meglévő intézmények megfelelő színvonalú alapműködését biztosítsa - idézi a közleményt az FN24.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hontalan
2011. november 16. 14:31
Miért féltik? Valakik haza akarják vinni?
dehumanizer
2011. november 15. 19:01
Kezdődik...
cromwell
2011. november 15. 18:33
Közgyűjteményben dolgozom. Így ismerem a szabályozást. Ez tacsra fogja tenni végleg a rendszert. Hogy fontos-e, ami a múzeumokban zajlik, az másodlagos. Vannak bizonyos törvényi kötelezettségek, amik nem fognak teljesülni. A szabályozás nem 20 %-os elbocsátást jelent, hanem bérkeret megvonást. Azaz a leépítés nagyobb, mint 20 %, azért, mert jellemzően nem a legmagasabb keresetűekből küldenek el embereket, hanem alulról. Érthetőbben: mondjuk egy kutató bére másfélszerese egy teremőrnek, ahhoz, hogy teljesítse az intézmény a bérkeretcsökkentést, elküld két őrt, és a kutatót próbálja megtartani, hogy szakmai működése megmaradjon. Ezzel az a probléma, hogy így kiesik a kutatókat, közönséget kiszolgáló személyzet, és végül a kutató sem tudja ellátni a feladatát. Ezen lehet poénkodni, de az intézményt meg fogják büntetni, mert nem látja el a kötelező törvényi feladatot. Mondjuk egy levéltárban nem lesz raktározás, karbantartás. Szétrohad a gyűjtemény. Egy régészeti múzeumban nem lesz restaurálás, sofőr, teremőr. Ha nincs teremőr, nem mehet be a közönség. Elmaradnak a felügyeletek, azt rombol szét az építőipar, amit akar. Nem mindig rosszindulatból, sokszor egyszerűen tájékozatlanságból. A leletmentésekre nem lesz kapacitás. Ezek tények, lehet ellene hőbörögni, de 10 éve csinálom, így tudom miről beszélek. Nem vagyok fanatikus, elfogadom, hogy szar a helyzet. De a képmutatást nem bírom. Ez a kormány a nemzeti kulturális értékek mentéséről papol. Jellemző, amikor egy kiállítás megnyitóra eljönnek a megyei elvtársak, papolnak a terület fontosságáról, majd amikor elmentek, be kell zárni a kiállítást, mert nincs pénz a világításra, és a teremőrre. Akkor inkább mondják ki: jelenleg nincs pénz erre, ezért most szét fog rohadni. Na nem minden, csak nagyon sok dolog.
HSL
2011. november 15. 17:38
a kultúrforradalom van, a molyos múzeumok helyett fenséges focistadionok kellenek ennek az eltunyult népnek
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!