Három év egyszeri uzsorázásért

2011. október 17. 21:41

Az Országgyűlés hétfőn a kormánypárti, a jobbikos, az LMP-s és a független képviselők támogatásával úgy döntött, hogy az egyszeri uzsorázást is büntethetővé teszi.

2011. október 17. 21:41

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter javaslatának elfogadásával a parlament úgy módosította a büntető törvénykönyvet (Btk.), hogy az uzsora-bűncselekmény tényállási elemei közül kivette az üzletszerűséget, így – a törvény kihirdetését követő nyolcadik naptól – már az is három évig terjedő szabadságvesztéssel lesz büntethető, aki akár egyetlen alkalommal olyan aránytalan mértékű ellenszolgáltatást tartalmazó megállapodást köt, amely annak kötelezettjét súlyos nélkülözésnek teszi ki.

Indoklásában a miniszterelnök-helyettes azt írta: az uzsorázás újabb formái – embertelenségük és kizsákmányoló jellegük miatt – olyan súlyos veszélyt jelentenek a társadalomra, hogy attól függetlenül büntetni kell őket, hogy elkövetésük üzletszerű-e vagy sem. Az üzletszerűen, illetve bűnszervezetben elkövetett uzsora-bűncselekményt viszont a jövőben öt évig tartó szabadságvesztéssel is sújthatják majd. A jogszabályváltozás ugyanakkor engedményt is megfogalmaz: korlátlanul enyhítheti a bíróság annak a büntetését, aki a bűncselekményt maga jelenti a hatóságnak, és feltárja az elkövetés körülményeit. A kormány ettől a sokszor rejtve maradó uzsora-bűncselekmények hatékonyabb felderítését reméli.

Orbán Viktor miniszterelnök a parlament őszi ülésszakának első napján, az országvédelmi akcióterv egyik elemeként hirdette meg, hogy a kormány keményebb fellépést tervez, zéró toleranciát és „hajtóvadászatot” hirdet az uzsorások ellen.

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tarackos
2011. október 18. 09:08
Sztem ez szimplán faszság, nem oldja meg az érintettek problémáját. PR akció a 400HUF-os benzinár maszatolására...
nyugalmazott tanár
2011. október 18. 06:47
korlátlanul enyhítheti a bíróság annak a büntetését, aki a bűncselekményt maga jelenti a hatóságnak, és feltárja az elkövetés körülményeit. Ez azt jelenti, hogy az uzsorás hamut szór önmaga fejére, és minden meg van bocsátva. Lehet, hogy ezt ki fogják terjeszteni egyéb bűncselekményekre is? Úgy látom, hogy a keresztényi gondolkodás túlkapásai (gyónd meg, és passz, kezdheted elölről...) ütik fel a fejüket.
nyugalmazott tanár
2011. október 18. 06:44
Három év egyszeri uzsorázásért Azért megnézem magamnak, mennyit fognak ülni azok a hitelező bankárok, akik 225%-ra adták a kölcsönöket.Ebből összejön pár tízezer év. :-)))))))) Még lakásra is vitték... (Vagy a kiszállás, a házhozszállítás már hozzátartoziott a végrehajtó előkélszületeihez, csak terepszemle volt.)
Trükkök Százai...
2011. október 17. 23:54
Te Dodó, én komolyan nem értem mit komálsz ebben a tömény szerencsétlenkedésben, amit ez a pengo-tassli majom művel... Biztos ilyen ez a szeláví...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!