Elbocsátások chipsadó miatt

2011. október 31. 10:00

Akár ezer munkahely is megszűnhet az édességiparban a chipsadó terhei miatt - írja a Népszabadság. A Bonbonetti 62 főt bocsát el, a Chio külföldre viszi itthonra tervezett fejlesztéseit. A chipsadóból közben a vártnál kevesebb befizetés érkezett - cserébe jövőre jóval több bevételre számít a kormány.

2011. október 31. 10:00

A Bonbonetti Kft. a napokban 62 fős, csoportos létszámleépítést jelentett be a munkaügyi központnál, a cég a már megszavazott chipsadó miatt kényszerült a leépítésre. Szeptemberben a Chio már bejelentette, hogy az adó miatt külföldön, Franciaországban és Csehországban valósítja meg az eredetileg Magyarországon tervezett fejlesztéseit - írja a Népszabadság.

A kormány – a Népszabadság szerint vélhetőleg a húsipari lobbi nyomására – elállt attól, hogy az eredetileg hamburgeradóként megálmodott törvényben a zsíros ételeket is megadóztassa.

A népegészségügyi adóból a kormány az idén ötmilliárd, jövőre húszmilliárd forint bevételre számított. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közlése szerint az érintett cégek csak 566,6 millió forintot vallottak be szeptemberre. Így a parlament előtt lévő 2012-es költségvetési törvényjavaslatban már harmincmilliárd forint bevételt várnak a chipsadóból - írja a Népszabadság.

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fakutya ezredes
2011. november 01. 09:55
"Akár, megszűnhet, Népszabadság."
OrangeOrder
2011. október 31. 23:00
Vicces ez a duzzogás, hogy hát ide terveztünk hozni ennyi meg ennyi milliárdos beruházást, DE ÍGY sajnos nem hozunk semmit. Persze, én is rengeteg embernek adtam volna munkát 2006-ban, de sajnos az MSZP nyert, így inkább Szlovákiába vittem! Ugye elhiszitek? A dohánygyárakért is sírtok, hogy szegényekre mekkora terheket ró az állam? Gyártsunk legálisan heroint, sok embernek adna az is munkát, dőlne a pénz.
realista
2011. október 31. 17:17
Ha egy gyártónak növelik a terheit, akkor a következő lehetőségei vannak. 1. Lenyeli a veszteséget - ez a legkevésbé valószínű. 2. Áthárítja a költségeket, tehát emeli az árait - ez elég necces a fizetőképes kereslet miatt. 3. Csökkenti a munkabér költségeit, azaz elbocsájt - ez eléggé esélyes. 4. Spórol az anyagköltségen, azaz olcsóbb alapanyagból dolgozik, tehát a termék eddig sem kiváló minősége tovább csökken - ez is eléggé sanszos.
Omega2010
2011. október 31. 15:24
Orca?:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!