NOL: Kétszínű a magyar energiapolitika

2011. szeptember 21. 11:57

Az unióval barátkozik a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, ugyanakkor az oroszokkal szerződik - írja a NOL Magyarország hosszú távú energiastratégiájával kapcsolatban. Bencsik János szerint csak a kétoldalú kapcsolatok jelenthetnek megoldást.

2011. szeptember 21. 11:57

Két, egymásnak látszólag ellentmondó álláspont körvonalazódik a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnál (NFM) arra vonatkozólag, hogy az uniós tagállamokkal együttműködve, vagy nélkülük biztosítsa Magyarország hosszú távú energiaellátását - írja szerdán a NOL.

A portál beszámol róla, hogy kedden Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter Lengyelországban kijelentette: Magyarország határozottan kiáll az Európai Unió energiabiztonságának növelése mellett. Ezzel szemben - olvasható a NOL-on - a tárcavezető szeptember 15-én Moszkvában Alekszej Millerrel, a Gazprom-csoport elnök-vezérigazgatójával és Alekszander Medvegyevvel, az orosz állami energiaóriás vezérigazgató-helyettesével tárgyalt a két ország hosszú távú stratégiai együttműködésének lehetőségeiről. A portál a tárca akkori közleményét idézve azt írja: Fellegi Tamás ott azt hangsúlyozta, hogy a magyar kormány a Nabucco gázvezetékterv támogatása mellett kiemelt gazdasági és stratégiai projektnek tekinti a Déli áramlatot is.

Bencsik János államtitkár az ügyről a NOL-nak úgy nyilatkozott: nem halad barátságos irányba az EU és a külső partnerek együttműködése az erőforrások biztonságos beszerzése területén; 10-15 év távlatában csak a kétoldalú kapcsolatokra és szerződésekre törekvő európai államok lesznek képesek biztosítani gazdaságuk és társadalmuk működtetéséhez szükséges energiát.

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
drieno
2011. szeptember 21. 13:48
nem látom a problémát a nabucco még nincs sehol, de természetesen jobb volna, mint az egyoldalú kiszolgáltatottság - ami továbbra is tény ha a ruszkik ki bírnák kerülni az ukránokat, és úgy tudnának nekünk szállítani, egy komoly kockázati tényező szűnne meg az ország téli energiaellátásában miért mondanának ezek a dolgok ellent egymásnak? abban a cseppet sem kényelmes helyzetben vagyunk, hogy minden télen retteghetünk az orosz ukrán vezetékviták aktuális állásán, lesz-e fűtés a télen, vagy nem - mi örülnénk a legjobban, ha lenne nabucco, csak éppen nem akar haladni a dolog majd ha a németek meg a többiek nem fogadják el a ruszki gázt az "északi áramlat"-ból, pampoghatnak a déli áramlat ellen - persze, akár gyorsan meg is építhetnék a nabuccot, ha annyira a szívük csücske, nem fogunk ellenállni
andrasvirag
2011. szeptember 21. 13:06
Ha Orbán egyszer szerencsétlenségünkre visszavonul, talán elgondolkodik azon az egyszerű igazságon, hogy erőből csak erős ország politizálhat.
liberálzöld.
2011. szeptember 21. 12:57
Nemrég ezért Gyurcsányt fel akarta akasztani a Nemzeti Oldal!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!