Fix közjegyzői díj az árfolyamgáton

2011. augusztus 11. 19:58

Az árfolyamgát bevezetésével járó szerződésmódosításra és gyűjtőszámla létesítésre a lehető legegyszerűbb ügyintézést, adminisztrációs kötelezettséget teszik lehetővé, amely után az ügyfeleknek kizárólag közjegyzői díjat kell fizetniük.

2011. augusztus 11. 19:58

A lakáshitelesek számára az ügyintézés kiszámíthatósága érdekében az árfolyamgát bevezetésével járó szerződésmódosításra és gyűjtőszámla létesítésre a lehető legegyszerűbb ügyintézést, adminisztrációs kötelezettséget teszik lehetővé, amely után az ügyfeleknek kizárólag közjegyzői díjat kell fizetniük - állapodott meg a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM), a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), a Magyar Bankszövetség és a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK).

„Az a cél, hogy a díj fedezze a közjegyzőknél felmerülő költségeket, ugyanakkor ne legyen megterhelő a lakosságnak, s mindenképpen legyen fix, vagyis kiszámítható mindenki számára” - közölte Tóth Ádám, a MOKK elnöke. A kamara korábbi közlése szerint 10-20 ezer forint közötti összegű díjat javasolt. Az árfolyamgát augusztus 12-én lép életbe, az adósok péntektől kérhetik a bankoktól írásban a bevezetését. A jogszabályban előírt feltételek teljesítése mellett a kérelem átfutási ideje várhatóan két hét.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gróf Bercsényi
2011. augusztus 12. 00:24
Én egy olyan kormányrendeletet is szívesen látnék, amely kimondja, hogy a bankok a törlesztőrészletet az adott hónap legalacsonyabb CHF/HUF árfolyamán kötelesek elszámolni. Magam már hónapok óta ezt játszom, mert lottóra qrvára nem marad pénzem. Általában eltalálom, vagy közel lövök hozzá. A játék lényege: negyedikén, amikor leemelné a bank számítógépe a havi törlesztést, legyen nulla forint a számlán. Utána figyelni kell a tendenciákat. Szerintem huszadika után vissza fog süllyedni akár 240 alá is - akkor kell gyorsan rátenni a számlára, a gép azonnal leveszi. Így nyerünk is pár ezrest, meg játszottunk is egy jót, amelyből kihagytuk a Szerencsejáték Rt.-t, nem?
denever
2011. augusztus 11. 22:14
nem értem. a közjegyző aláír egy előre megfogalmazott papírt, kész. tök abszurd költsége van egyébként is neki, miért kell most ezzel még beterhelni az amúgy is szarban lévő adóst? ráadásul a közjegyző az állami tisztség, bár a fizetését saját maga keresi vállalkozóként. nem lehetne ettől most eltekinteni?
Winston Smith
2011. augusztus 11. 22:09
"Az árfolyamgát bevezetésével járó szerződésmódosításra és gyűjtőszámla létesítésre a lehető legegyszerűbb ügyintézést, adminisztrációs kötelezettséget teszik lehetővé" Mindenki oda van meg vissza. Pártunk és kormányunk megint köpött egy nagy csulát az emberek "a zemberek" szemébe. A másik ilyen készülődő turhagombóc a sárga csekk megadóztatása lesz. Jó nagyot fog csattanni az is. Csak így tovább! Bár azért egyelőre jól kommunikálják a dolgot, ki tudja mi lesz belőle.
k33
2011. augusztus 11. 22:03
Szerintem az árfolyamgát nem jó megoldás . Aki ezt választja végkép elveszíti a házát. A kormánynak az eredeti törlesztő részletek vissza állítását kéne szorgalmazni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!