Szigorították a polgárőrködés feltételeit

2011. május 16. 18:55

Elfogadta hétfőn a parlament azt a javaslatot, melynek értelmében a jövőben csak a székhelyükön láthatják el tevékenységüket a polgárőrszervezetek. A jövőben elzárással vagy százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal is sújtható az a polgárőr, aki megszegi a polgárőrségről szóló törvényt.

2011. május 16. 18:55

A parlament 248 igen szavazattal, a kormánypártok, valamint az LMP-s és a független képviselők támogatásával, az MSZP és a Jobbik 75 ellenszavaztával szemben elfogadta azt a javaslatot, amely szerint polgárőrszervezet csak az alapító okiratban székhelyeként feltüntetett területen láthatja el a tevékenységét. Ez alól akkor lehet kivétel, ha a rendőrséggel vagy más állami, önkormányzati rendvédelmi, közbiztonsági szervezettel erről írásban megállapodtak.

Rögzítették a polgárőrségről szóló törvényben, hogy a polgárőrség csak a rendőrséggel kötött írásbeli megállapodás alapján végezheti tevékenységét, valamint hogy együttműködési kötelezettség terheli a rendvédelem többi állami és önkormányzati szereplőjével. Polgárőr ezután csak nagykorú, büntetlen előéletű ember lehet, tevékenysége során pedig nem hordhat olyan ruházatot, amelynek a viselése jogszabályba ütközik.

Módosult a szabálysértési törvény is: elzárással vagy százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható a polgárőr, ha feladatait a polgárőrségről szóló törvény rendelkezéseinek megszegésével látja el. A szabálysértési eljárás bírósági hatáskörbe tartozik. Kiegészült a törvény továbbá a közbiztonsági tevékenység jogosulatlan végzésének szabályozásával. Így aki közterületen vagy nyilvános helyen olyan, a közbiztonság, közrend fenntartására irányuló tevékenységet végez, amelyre jogszabály nem jogosítja fel, vagy ilyen tevékenység látszatát kelti, szintén elzárással vagy százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. Bekerült a polgárőrségről szóló törvénybe az is, hogy a polgárőrök védőszentje Szent László.
 

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
obila
2011. május 23. 09:31
Emberek!A nyakkendős bűnözést kik és mikor akarják megszüntetni??Erről miért nem beszélnek?,Végülis, ki az a hülye, aki magát záratná be??
Barrett_M82A1
2011. május 17. 09:30
In Cal Security??? A múlt heti magyarországi tartózkodásom alatt az Anrássy úton a mellettem levő sávban megjelent egy kocsi (Mercedes) amely teljesen azonos külső festéssel volt ellátva, mint az általánosan használt rendőr kocsik. A tetején ugyanaz a villogó egység volt felszerelve, mint a rendőrkocsikon használatos. Miután számomra feltűnt, hogy a mai gazdasági helyzetben egy Mercedes rendőrkocsira telik, alaposabban szemügyre vettem. Ekkor kiderült, a halvány felirat arról tanúskodik, hogy a kocsi az In-Kal Security tulajdona. Kérdés: lehetséges-e jogilag egy ilyen teljesen megtévesztő külsőt viselő gépkocsi használata? Az utcai polgár nem tud különbséget tenni az állami rendőrautó és a nevezett In-Kal kocsijai között! Tisztelettel kérem kérdésem alapos kivizsgálását és a megfelelő lépések megtételét. Azon is csodálkozom, hogy az itt felvetett kérdés eddig senkit sem késztetett valamilyen akciók megtételére. Lehetséges, hogy megtévesztő rendőrtiszti egyenruhák használata is engedélyezett vagy legalább "nem tiltott" kategóriába esik? Baráti és hazafias üdvözlettel: Kenessey Csaba MVSZ elnökségi tagha MVSZ Svájci Tagozata főtitkára FÚSZ újságíró Nemzetőr ddtb. Forrás: http://fusz.hu/vakbarat/olvas.php?id=7385
gyula
2011. május 16. 21:53
Mindenesetre nagy jelenet lehetett mikor a Polgárőröket bilincsben elvitték , egyik bünőző odaszólt a másiknak : " mehetünk a tyúkért ! " Magyarország 2011 .
senkiknz
2011. május 16. 21:53
Úgy látom a buli döglött. Na nézek egy kis criminal minds-ot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!