Kövér: Emlékezni kell

2011. február 25. 15:50

A házelnök szerint emlékezni kell a kommunizmus által elkövetett bűnökre, hogy ilyen szörnyűség soha többet ne történhessen meg. Kövér László ezt pénteken, a kommunizmus délvidéki áldozatainak emlékére tartott megemlékezésen mondta a Parlamentben.

2011. február 25. 15:50

Emlékezni kell mindazokra, akik elszenvedői voltak az emberiség történetében fellelhető legostobább és legaljasabb szellemi kaland, kísérlet, tévedés gyakorlati megvalósításának” - mondta Kövér a megemlékezésen. Az országgyűlés elnöke szerint az 1944-1945-ben a Délvidéken történtek a történelem egy „borzalmas, rettenetes, brutális” pillanata volt.

A politikus feltette a kérdést: miért nem tárták fel eddig az igazságot? Mert éltek, élnek még a tettesek? Miért gyalázzák meg most is a délvidéki emlékműveket? Hiszen a történelem bebizonyította, hogy az etnikai tisztogatásra nem lehet országot és hazát építeni, a gyűlölet nem teremt szabadságot - fogalmazott. Hangsúlyozta: a szocializmus és a kommunizmus távozásával Közép-Európából Magyarország és Szerbia „soha nem látott lehetőséget kapott a gondviseléstől”, hogy újjáépítse az egymáshoz vezető utakat.

1944-45-ben az egykori Jugoszláviában, a mai Bácska és Bánát, valamint a baranyai háromszög területén a bevonuló jugoszláv partizánalakulatokból létesült új katonai hatóság utasítására tömegesen kínozták meg és végezték ki a kollektív bűnösséggel vádolt magyar és német nemzetiségű lakosokat. Így álltak bosszút egyebek mellett az 1942. januári „hideg napokért”, amikor magyar katonák mintegy négyezer szerbet és zsidót gyilkoltak meg. A délvidéki magyarok közül 15-20 ezer embert gyilkoltak meg 1944-ben és 1945 elején. A Vajdaságból elüldözött magyarok száma 85 ezerre tehető.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2011. február 27. 21:10
Arról Tito megfeledkezett, hogy ők kezdték a lövöldözést, s hadseregek nem szokták visszavágás nélkűl tűrni a fegyveres támadást. Egyébként nem a Titó magyarázkodása az érdekes, hanem a mieink hallogatása
Senye Péter
2011. február 26. 08:54
'Így álltak bosszút egyebek mellett az 1942. januári „hideg napokért”'. Nem egyszerű bosszúállás volt, Titoék akkor állították le a leszámolást, mikor úgy vélték, hogy a magyarok embervesztesége arányaiban már elérte Jugoszlávia többi népéét.
magnamater
2011. február 26. 08:03
Nem értem a Mandínert, javításokat és káromkodásokat miért emelnek ki?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!