A pékek szerint a tél végén brutális mértékben drágulhat a kenyér, mert fogytán a hazai liszt - írja a Népszabadság.
A Magyar Pékszövetség tisztázó beszélgetésre hívta szombatra a malomipar és a gabonakereskedők képviselőit: szeretnék tudni, hogy a hazai gabona- és lisztraktárakban mennyi áru van, mert a pékek szerint a tél végére elfogy az itthon termett búza, s nem kizárt, hogy amerikai importból készülhet majd a magyar kenyér. Az észak-magyarországi pékek már Szlovákiából hozzák át a lisztet, mert több hazai malom alapanyaghiány miatt ideiglenesen leállt. Varga László, a szövetség elnöke úgy véli, jövő évben importlisztből fogják sütni a magyar kenyeret, ugyanis ami az idén termett 1,2 millió tonna étkezési minőségű búzából itthon maradt, jó, ha kitart februárig. Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke elmondta: a termelők tulajdonában valóban nagyon kevés étkezési minőségű termény van. A pékek szerint a liszthiány egyértelmű dráguláshoz vezet.