Orbán: Egy adó, egy kulcs

2010. október 18. 13:58

Az állam a magánérdekek martalékává vált az elmúlt nyolc évben - mondta Orbán Viktor a parlamentben. Jövő évtől jön az egykulcsos adó, a fölösleges bürokráciát leépítik, a Volánt és a MÁV-ot egy holdingba vonják össze. Orbán szerint csak az állami nyugdíj a biztos.

2010. október 18. 13:58

A kormányfő szerint az állam az elmúlt nyolc évben magánérdekek martalékává vált, minden elsüllyedt a korrupcióban, a beruházások pazarlóak lettek, a közpénzek elfolytak. Orbán úgy véli: az állam piacosítása öngyilkos modell, mivel az államnak csak a közérdeket kell érvényesítenie. Szerinte olyan állam kell, amely minden magyar ember állama.

Orbán Viktor szerint az államot a közérdek szolgálatába kell állítani. Mivel az elmúlt 8 évben a magyar adófizetők rengeteg adót fizetnek be, hogy segítsenek az országon, így most úgy tisztességes, igazságos és ésszerű, hogy azok vállaljanak többletterheket, akik eddig nem viseltek terheket. A gazdasági élet legerősebb szereplői, a bankok és a pénzügyi szektor után a távközlés, a kereskedelmi láncok és az energiaszektor szereplőinek kell válságadót fizetnie.

A kormány tárgyalásokat kezdeményez az önkormányzatokkal az általuk biztosított közszolgáltatások további sorsáról. A fölösleges bürokráciát le kell építeni. Ezzel 5 százalékot lehet spórolni. A miniszterelnök bejelentette, hogy a Volánt és a MÁV-ot egy holdingba vonják össze. A kormány felülvizsgálja a PPP-beruházásokat és azonnali hatállyal javasolja felfüggeszteni a meglévő szerződéseket. A miniszterelnök szerint semmilyen magánvállalkozás nem tudja garantálni a nyugdíjakat, és csak az állami nyugdíj a biztos.

Az adópolitikáról szólva elmondta: jövő évtől, aki tízszer annyit keres, az tízszer annyit adózik, és a gyerekek után kedvezmény jár. Átlátható, egyszerű és tervezhető lesz az adórendszer, de senki sem bújhat ki alóla. „Egy adó, egy kulcs” - tette hozzá Orbán, aki szerint ezzel mindenki jobban jár.

 

Összesen 133 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
states
2010. október 18. 21:24
Az emberben laikusként az motoszkál, hogy mi van akkor, ha a csodavárás, ami ezt az egykulcsosat illeti, nem igazolódik vissza, és nem indul be a gazdaság olyan mértékben, ahogy azt most Orbán vizionálja. Erre azért van igen nagy sansz, mert az a tapasztalat, és nem csak nálunk, hanem világszerte, hogy a gazdaság bajaira kitalált csodareceptek az utóbbi 10-20 évben még sehol sem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket.
szaboricsi
2010. október 18. 21:17
Én arra leszek kiváncsi, hogy az államon való spórolást hogyan képzeli el Orbán? Lehet, hogy tényleg leépitik a 680 ezer közalkalmazott 5-10%-át? Hogy is van ez az 1 Millió munkahellyel? Oké hogy sok a léhűtő meg egész nap kávézgató a hivatalokban... De lehet hogy nem lenne jó hatása a nemzetgazdaságra újabb 50, 60 ezer munkanélküli...
elfelejtette
2010. október 18. 17:41
Ez megérne egy mandiner posztot: "Ne lépjünk ki a Varsói Szerződésből!" http://jobbklikk.hu/index.php?Cikk=358
küllő
2010. október 18. 17:26
Kádár elvtárs megnyalta volna a tíz újját ha hallja ezt a szép beszédet, amit az alcsúti ma előadott.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!