Orbán: Egy magabiztos ország alapjait rakjuk le

2010. szeptember 07. 17:07

Az előző nyolc év kormányai káoszt és összeomlást hagytak maguk mögött, iszonyatos munkanélküliségi és államadóssági mutatókkal, az új kabinet pedig egy új rendszer alapjait rakja le - derült ki Orbán Viktor kormányának első száz napját értékelő beszédéből. A kormányfő szerint a technokrata utópiák helyett a valódi értékteremtésre kerül Magyarországon a hangsúly.

2010. szeptember 07. 17:07

Idén, 2010 nyarán a leginkább közömbösek is érezték, hogy valami megváltozott, és más lett a politika, nagy dolgok vannak készülőben - mondta el Orbán Viktor a Professzorok Batthyány Köre keddi rendezvényén, az új kormány első száz napját értékelő beszédében. A miniszterelnök a 1956-hoz és 1989-hez hasonlította a jobboldali erők kétharmados választási nyereségét.

Orbán arról is beszélt, hogy a világgazdasági válság során változó világban kiderült: utópiákban nem lehet élni, értékteremtés és munka nélkül nem lehet gyarapodni. A kormányfő szerint ebben a száz napban szembe kellett nézni az előző nyolc év kormányzatának keserűségével és meg kellett teremteni egy új rendszer alapjait. Elmondta: a kormányváltás előtt a gazdaság a szakadék szélén volt, a munkanélküliségi és az államadóssági mutatók iszonyatosak voltak. Orbán szerint ez a száz nap arra volt elég, hogy „a káosz és szétesés után erős és magabiztos ország alapjait rakjuk le”.

A miniszterelnök szerint az új kormány fontos eredménye emellett az is, hogy sikeresen döntöttek le több tabut, köztük a határon túli magyarság kérdéséét. A kormányfő kiemelte: először fordult elő Magyarországon, hogy a kormány programja egyenlő a kormányzó párt választási programjával. Orbán szerint ezért maradt meg a kormányban az állampolgárok bizalma. „Mi valóságot építünk, tudjuk, hogy csak tisztességes munkával lehet jólétet teremteni” – mondta el a miniszterelnök.

Összesen 97 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
waddysno
2010. szeptember 08. 10:23
http://indafoto.hu/waddysno/image/9257005-84fac23f/user
xyz
2010. szeptember 08. 10:09
"bosszúvágy és a jogos igény az elszámoltatásra nem összekeverendő" Én is ezt mondom. Egyre kevéssé érzem, hogy a közélet tisztulását szolgálnák a megszellőztetett ügyek. "leltározásnak meg kell történnie" De már megtörtént: költségvetési tanács, elemzők, Varga Mihály, mind-mind nagyjából ugyanarra a következtetésekre jutottak. Bajnaiék költségvetésében 200 milliárd forintnyi kockázat van. Ez kevesebb, mint 1%. Nem kell tovább kamuzni aknákról, meg csontvázakról, kamatfelárban, árfolyamban már a másik kétszáz milliárd forint is összejön, mint további hiánynövekedés. "Harmadszor: adott szókészlettel, adott történelmi háttérrel.... Hát ez az. De könyörgöm, eltelt húsz év. Hasonlítsa már valaki össze mondjuk a Fidesz kilencvenes évek eleji szókészletét a mostanival. Nem előre, hanem visszafelé megyünk. (a szóhasználat változása nem csak a politikai irányváltásból adódik)
kérdés
2010. szeptember 08. 09:14
Ezt a cikket, hsz-ekkel együtt, föl kéne tenni egy hét múlva is. Addigra nem az újdonság varázsával hatna, leülepedne mindenkiben az indulati töltet. Kíváncsi lennék, hányan vennék észre egyáltalán, szégyenkeznének, hogy fortyogó ömlenyük saját maguk, szűkebb és tágabb szomszédságuk, a jövő ellen buzog? Föl kéne ébredniök végre.
kesztió
2010. szeptember 08. 08:52
Na, ez vajon a sors keze, vagy technikai baki? A DigiTV „feliratozta” Orbán beszédét: http://szabadter.wordpress.com/2010/09/08/szaz-bolondot-ezeret-csinaljatok-csinaljatok/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!