Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Bankadó után multiadó?

2010. augusztus 13. 09:55

Róna Péter szerint szükség van a multik különadóval történő adóztatására, hiszen könyvelési trükkök miatt túl keveset fizetnek. Más szakértők szerint elég a szabályok betartatása.

2010. augusztus 13. 09:55

Egyes szakértők szerint a bankadó analógiájára multiadóval kellene megakadályozni azt, hogy a nagy nemzetközi cégek évente százmilliárdokat vonjanak el a magyar adórendszerből - áll a pénteki Magyar Nemzetben. Más szakértők szerint a jelenlegi jogszabályok hathatósabb betartatása önmagában is jelentős többletbevétellel járna.

Róna Péter közgazdász szerint szükség van a különadóra: ezt szerinte az indokolja, hogy a multik sokszor kreatív könyvelési megoldásokkal csökkentik nyereségüket, így nem fizetnek megfelelő arányú adót sem. A gazdaság így torz képet mutat, a kis- és középvállalkozások több adót fizetnek a multiknál. Az USA már régóta él ezzel az adónemmel.

Herich György, az Okleveles Adószakértők Egyesületének elnöke szerint plusz adók helyett szigorúbb ellenőrzésekre van szükség. A fő problémát a leányvállalatok útján az országból kivitt adózatlan milliárdok jelentik.

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
drkovax
2010. augusztus 13. 14:53
Mivel a bankok, multik számviteli/informatikai apparátusa legalább olyan erős, mint az államé/adóhatóságé, kevés eséllyel bír a kkv-kra szabott társasági adó arányos behajtása rajtuk. Viszont vannak olyan mutatók minden körben, amik jól tükrözik a valódi eredményességet. Az ő adójukat arra kell alapozni (ld. bankadó).
heima
2010. augusztus 13. 14:32
igénytelen szar komcsi, a fosztogatáson jár az agya nonstop vérgagyi ez a "multik nem fizetnek adót" meg az adótanácsadás misztifikálása is
Rothmüller Mortizár
2010. augusztus 13. 13:38
fizessenek csak.
honphibu
2010. augusztus 13. 12:40
A sok multit a halálba kell adóztatni a rohatt anyjukat!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!