Kitelepítések Pásztón és Hasznoson

2010. június 02. 08:12

Több mint kétezer ember telepítettek ki a két településen kedd este. A Kormányzati Koordinációs Bizottság veszélyhelyzetet rendelt el a térségben - egyelőre megelőző jelleggel. A Mátrából lezúduló nagy mennyiségű víz miatt kellett végrehajtani a kitelepítést. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője a helyszínen tartózkodik.

2010. június 02. 08:12

Kormányzati Koordinációs Bizottság kedd este tíz órától ülésezett a Belügyminisztériumban, kormánytagok és szakértők részvételével. Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter tizenegy óra előtt jelentette be, hogy a Nógrád Megyei Védelmi bizottság kérésére veszélyhelyzetet rendeltek el Pásztó és Hasznos térségére. Egyelőre megelőző jelleggel hozták az intézkedést, szerda reggel felülvizsgálják, szükséges-e fenntartani. A helyszínre utazott a katasztrófavédelem vezetője is, a honvédséget elsőfokú készültségbe helyezték.

 
Még a KKB ülése előtt megyei szintű döntés értelmében Pásztóról 1206, Hasznosról 1100 ember kitelepítése kezdődött meg. A Kövicses patakhoz csatlakozó utcákban vált szükségessé a lakók kitelepítése a Mátrából lezúduló vízmennyiség miatt. Elhelyezésükről, ellátásukról, és a terület őrzéséről gondoskodtak. A kitelepítés nyugodt hangulatban zajlik, készenlétben állnak az Országos Mentőszolgálat egységei. A KKB ülésén áttekintette a meteorológiai jelentéseket, Pásztó környékét vélhetően nem fogja érinteni a következő napokban bekövetkező esőzés. A hasznosi víztározó szintje veszélyesen megemelkedett, a gát tervezője szerint egy százalék az esélye, hogy további jelentős emelkedés esetén átszakadna a gát - mondta el Navracsics.
 
Pintér Sándor belügyminiszter utasítására a helyszínre utazott Tatár Attila, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője. Pintér tájékoztatása szerint pénzt csoportosíthatnak át a veszélyhelyzet elhárítására, a hatóságok járműveket, mezőgazdasági gépeket vehetnek igénybe azok tulajdonosaitól, illetve minden más feladatot soron kívül lehet végrehajtani. 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!