Tölgyessy: Az ország nem érett a szabadságra

2010. január 25. 09:43

A politikus szerint a társadalom nem tud megbirkózni a demokrácia kihívásaival.

2010. január 25. 09:43
Az orientációját vesztett társadalom nem tudott, és ma sem tud mit kezdeni sem a parlamentarizmussal, sem a demokratikus közélet politikusával. Irtózik a nyilvános vitától, és legszívesebben visszamenne az államszocializmus csendjéhez - mondta az SZDSZ egykori elnöke. Tölgyessy Péter szerint az intézmények politikai szerkezetváltása ugyan megtörtént, de a parlamentarizmus egykori hagyományai nem születhettek újjá.

A közgondolkodás kádári elveken nyugszik, az állam egy nagy embertelen gépezet, amit át kell verni - mutat rá. A változásokra a társadalom nem tud érdemben reagálni a politikus meglátása szerint, hiszen ők a politikától egyfajta csodatevő szerepet várnak el; az ilyen környezet egyenes táptalaj a politikai populizmus kialakulásához. Jelentős probléma, hogy nincsenek új szereplők a politikában, vagy ha igen, akkor az exhibicionizmus és a pénz a két fő motivációs tényező - tette hozzá Tölgyessy.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
savanyú józsef
2010. január 25. 23:01
Régi és nagy igazság: minden országnak olyan politikusai vannak, amilyeneket megérdemel.
maio
2010. január 25. 20:48
ez a kommentfolyam méltó bizonyítéka annak, hogy mennyire igaza van Tp-nek:)
kanpalisoda
2010. január 25. 15:44
A parlament ugat, a vérszívó karaván halad! Ez megy 20 éve.Mit szeressünk rajta? Meg az a szöveg is bicskanyitogató, hogy az államot átverjük, meg nem adózunk. Hogy mégtöbb legyen amit el lehet lopni? Ilyen egyszerűen látjuk, mim parasztok.
silverman
2010. január 25. 12:58
A kommenteekt látva a többség vagy nem olvasta el az egész cikket vagy nem értette meg, esetleg nem akarta megérteni. TP is elsősorban a politikai elitet teszi felelőssé a mostani helyzetért, a felelőtlen ígérgetésekkel és a realitásoktól való teljes elszakadással, az egyéni ambíciókkal a közös érdekek előtérbe helyezésével szemben stb. A médiát és az értelmiségi elitet érintő kritikája is megállja a helyét. A többség pedig valóban nosztalgiával gondol a paternalista államra, legyen szó Horthy- vagy Kádár korszakról. Mert akkor még voltak biztos pontok az életben. A mostani, "szabad", de végtelenül individualista, posztmodern világunkban viszont megszűntek a kapaszkodók, ami sokakat félelemmel, bizonytalansággal tölt el. Mellékszál: ennek az állami gondoskodásnak, biztonságérzetnek az utolsó szálait akarja pl. elvágni Bokros és látjuk, hogy mekkora ellenérzéseket vált ki. Szóval ebből a szempontból a szabadság valóban csak elbizonytalanított, megzavart minket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!