A Diagon Kft. által kifejlesztett új gyorsteszt bemutatóján tíz fővárosi üzletben, piacon találomra vásároltak különböző csirketermékeket. Néhány perc alatt kiderült, hogy hét termékben találtak valamilyen szalmonella baktériumot.
Az Európai Bizottság megelégelte, hogy a tagállamokban évente 170 ezren betegedjenek meg a fertőzés miatt. Megtiltották, hogy 2010. december 12-e után szalmonella baktériummal fertőzött csirkehúst hozzanak forgalomba. Bárány László, a Baromfi Terméktanács elnöke szerint az unió más tagállamaihoz képest Magyarország késésben van a mentesítésben. A legtöbb államban a baromfiállomány 5-25 százaléka fertőzött, nálunk ez az arány 70 százalék körüli a csirkeállományban.
A súlyosabb megbetegedésért felelős két baktérium részesedése csak néhány százalékos. A szárnyastartók tovább nem halogatják a mentesítési kampány megkezdését, különben teljesen kiszorulnak a belföldi és az uniós piacról. Ezért a következő hónapokban gyorsított program keretében mentesítik a szalmonellától a magyar baromfiállományt.