Ez lenne a 100 ezres orosz láthatatlan légió?

2023. július 22. 07:21

Az orosz és az ukrán háborús propaganda iránya egybevág?

2023. július 22. 07:21
Robert C. Castel
Robert C. Castel
Facebook

„Az utóbbi napokban több alkalommal is hangot adtam a kétségeimnek azzal az információval kapcsolatban, miszerint Oroszország egy számottevő méretű, az ukrán propaganda szerint 100,000 fő, stratégiai tartalékkal készül egy áttörő támadásra Harkiv térségében. Egy olyan információról van szó, amit egyaránt hallottunk magas rangú ukrán katonai tisztviselők és nagy befolyású orosz milbloggerek szájából. Néhány héttel korábban még az orosz védelmi miniszter is új, a stratégiai tartalék szerepét betöltő hadsereg felállításáról beszélt.

A szkepticizmusomat főleg arra az észrevételre alapoztam, hogy manapság igen nehéz elrejteni 100 katonát a hírszerzési rendszerek árgus szemei elől, 100,000-ről nem is beszelve. Hol van ez az orosz “láthatatlan légió” és miért nem jelenik meg a műholdas felvételeken, a haditechnikájával és logisztikai rendszereivel együtt? Ahol nincs ott ne keress.

Ma reggel azonban, a közismerten ukránbarát DeepState Map internetes térképet tanulmányozva egy új csapatösszevonásra lettem figyelmes, méghozzá éppen Harkiv általános térségében. Egy olyan kontingensről van szó, ami térképből ítélve nagy létszámú, nem része az északról délig húzódó folyamatos orosz frontnak, hanem egyfajta sajátságos szigetet képez. Ez a csoportosulás nem az ukrán határon helyezkedik el, védve a belgorodi térséget egy újabb betörés ellen, hanem jelentős mélységben a front mögött. A csoportosulás magába foglalja a tomarovakai katonai repülőteret is. Tőle keletre, egy másik kisebb “szigetet” látunk, ami szintén magába foglal egy orosz katonai repülőteret, a volokonovait.

A szóban forgó térképet az ukrán Griselda csoport mesterséges neurális hálózata készítette, ami a különböző forrásból érkező információk feldolgozásával az orosz csapatok sűrűséget ábrázolja a terepen. Ez a sziget lenne az a bizonyos, Harkivot fenyegető, láthatatlan légió? Talán ennek a támadásra készülő kontingensnek a magja? Vagy pedig amit látunk, az csupán az információs hadviselés terméke, egy ritka konstelláció amikor egy pillanatra az orosz és az ukrán háborús propaganda iránya egybevág?”

Nyitókép: Facebook

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sting61
2023. július 22. 11:18
Jó lenne, ha a címet kijavitanák! Régió???
powerage
2023. július 22. 10:30
Mesterséges neurális hálózat mond valamit, ami lehet, hogy de az is lehet, hogy nem. Vajon melyik? Valaki szólhatna ezeknek a biztonságpolitikai szakértőknek, hogy nem kell félni, nem nő össze a szájuk, ha egy óránál tovább maradnak kussban.
EX_Terminator
2023. július 22. 10:28
Hmmm... inkább az oldalszárnyat védik vele és tartalékot képeznek. De ezt ezzel az erővel játszi könnyedséggel előre is tolhatják, ha az ukránok fókuszált támadáson gondolkodnak valahol, vagy csak támadni akarnak vele. Most már túl gyengék ahhoz hogy ezt komoly csapat elvonás nélkül megtehessék ezzel gyakorlatilag lebénítják őket, és folyamatos védekezésre vannak késztetve.
Gullwing
2023. július 22. 10:23
Hát jobb lenne ha csak propaganda háború lenne...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!