Az ukrán hírszerzés titokzatos feje

2023. július 16. 10:26

A katonai hírszerzés vezetése egy háború idején fontos pozíció, és Budanov hatékonyságát még ellenfelei is elismerik.

2023. július 16. 10:26
Kosztur András
Kosztur András
Moszkva tér

„Kirilo Budanov három okból került a sajtó célkeresztjébe a háború kezdete óta. Egyrészt az egyik legmagasabb rangú ukrán katonai vezetőként többször is megszólalt a harcok várható alakulásával kapcsolatban. Másrészt az idén év elején, a védelmi minisztérium korrupciós botrányainak kirobbanásakor felmerült, hogy ő veheti át Olekszij Reznyikov helyét a tárca élén. A harmadik alkalmat pedig az az időszak jelentette, amikor májusban majdnem egy hónapra eltűnt a nyilvánosság elől. Méghozzá azután, hogy az oroszok rakétacsapás intéztek az ukrán katonai hírszerzés kijevi központja ellen. Egyesek már a halálhírét is keltették Budanovnak, azonban végül előkerült.

A katonai hírszerzés vezetése egy háború idején fontos pozíció, és Budanov hatékonyságát még ellenfelei is elismerik.

Bár az orosz sajtó szereti némileg leegyszerűsítve az SZBU-t, Ukrajna Biztonsági Szolgálatát emlegetni, amikor Oroszország területén végrehajtott, vélt vagy valós ukrán kötődéssel bíró merényletekről és akciókról van szó, a jobban értesült újságírók, haditudósítók általában a HUR-t (Holovne upravlinnya rozvidki, Híszerzési Főosztály), azaz a katonai hírszerzést sejtik. De Budanov felel ukrán részről a fogolycserékért is, amelyek egy időben rendkívül kedvezőek voltak az ukránoknak. Gondoljunk csak arra, hogy százasával kapták vissza az azovosokat tavaly nyáron.

Budanov azonban már a háború előtt is fontos feladatokat hajtott végre.”

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Gian Marco Benedetto / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
strz-123
2023. november 28. 16:57
SZBU? Ők azok akik kivégzik az ukrán polgármestereket, ha azok az oroszok ottléte alatt együttműködtek a lakosság érdekében az oroszokkal? Akik kivégezték az ukrán tárgyalódelegáció főtárgyalóját amikor kijött az ukáz hogy nem szabad békét kötni az oroszokkal? Ők azok akik internetes komment alapján halállistára teszik aki az ukrán hamis propagandát meghazudtolják, akik levadásszák a bloggereket? Rendes emberek ezek, na. Igazi EU kompatibilis demokraták, még több ilyet!
Arisztokrata
2023. július 17. 08:23
Nem került elő. Ahogyan a fővezér sem. A fotók és deepfake videók semmit nem jelentenek.
P.Béla
2023. július 16. 19:14
Inkább azt mondanám, hogy az amerikai, angol és egyéb támogatók hírszerzése eredményesen szolgálja ki az ukrán bábrezsimet az élőerőért cserébe.
eN
2023. július 16. 16:56
annyira hatékony, hogy hónapok óta holtan is elvezeti az SzBU-t! ezt csinálja utána valaki!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!