Ha egy szubkultúra túllép a hatáskörén

2023. március 23. 13:30

Alapesetben a kérdésben nem érintetteknek alig kéne tudniuk róluk.

2023. március 23. 13:30
null
Ungváry Zsolt
Ungváry Zsolt
Vasarnap.hu

„Az úgynevezett szubkultúráknak az a lényege, hogy a társadalom egy kisebb csoportja valamely szokásában, érdeklődésében, tevékenységében eltér a többségétől. Ezek általában elfogadják a domináns kultúrát, de párhuzamosan működtetik a maguk világát. Nem nagyon lépnek ki belőle, nem próbálják a többséget saját életvitelükre áttéríteni, kevés a kapcsolódási pontjuk a társadalom egészével.

Ha azonban egy szubkultúra nagy nyilvánosságot követelve, provokatív módon ráerőszakolja nézeteit, elképzeléseit a többségre, akkor számítania kell arra, hogy ez konfliktust fog kiváltani.

Ilyen sajátságos szubkultúra a különböző alternatív nemi szerepek, szexuális szokások szerint élők közössége. Kevesebben vannak, mint a cukorbetegek, a focidrukkerek vagy a komolyzene hívei, de többen vannak a hazánkban élő jakutoknál, a laposföld-hívőknél és a Párbeszéd szavazóknál.

Alapesetben a kérdésben nem érintetteknek alig kéne tudniuk róluk. Ahogy a kívülállók úgyszólván teljesen tájékozatlanok a bélyeggyűjtőket aktuálisan izgalomban tartó postatiszta sorozatokról vagy a Star Wars rajongók korfájáról. Sógorom például hüllőmegfigyelő, rendszeresen jár hüllőkonferenciára és jelenti, ha valahol gyíkot lát, de tagtársaival nem vonul fel az Andrássy úton krokodilokat, vagy éppen viperákat ábrázoló transzparensekkel, arra érzékenyítve a járókelőket, hogy szeressék a kígyókat.

A szexuális alternatívák élharcosai azonban benyomulnak a személyes terünkbe, kikerülhetetlenül elárasztják a különböző felületeket erőszakos propagandájukkal, így óhatatlanul állásfoglalásra késztetnek.”

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Alcofrybas
2023. március 24. 10:02
„A szexuális alternatívák élharcosai azonban benyomulnak a személyes terünkbe, kikerülhetetlenül elárasztják a különböző felületeket erőszakos propagandájukkal, így óhatatlanul állásfoglalásra késztetnek.” Aha. Mi a helyzet a holokauszt-hívőkkel?
fabulon a bőre őre
2023. március 23. 20:24
Ha valakinek a teste női sejtekből áll, az nő. Ha valakinek a teste férfi sejtekből áll, az férfi. A két állapot között nincs semmi, és semmilyen műtéttel vagy kezeléssel nem lehet megváltoztatni. Nincs transz, mivel az nem ember, csak műtéti hiba. A homoszexuális a normális emberi (homo) szexuális, megkülönböztetést nem igényel. A nem normális az azonos nemű szexuális. A homofób az az azonos nemű szexuális, mivel emberellenes. A homo az embert jelenti a latinban, amit az újlatin nyelvek átvettek. Az azonos nemű szexelők elcsalták a homoszexuális jelentését némi görögös használatra bandzsítva, de elcsalva azt, hogy "emberi"-re hajazva verjenek át. A színes rongyuk nem zászló, mert a zászlót csatában használják több ezer éve.
Odone Ricci
2023. március 23. 16:23
Nem kell róluk tudomást venni. Semmi reklám, semmi rendszeres cikkszemle róluk fotókkal. Vannak, mert demokráciában élünk és ameddig nem lépik túl a határt más szabadságát megsértve, addig legyenek boldogok egymás között. Magyarországon nagyon felerősödött ez a téma, már polgárpukkasztásként is. A határt akkor lépik túl, ha erőszakosan betolakodnak az iskolákba utánpótlást keresve vagy ha megkörnyékezik online vagy akár az utcán is a kiskorúakat.
Gyugyesz
2023. március 23. 15:13
Kommentben ki kell mondani, mit gondolunk. De politizálni nem lehet indulatból, nem lehet figyelmen kívül hagyni a realitásokat az eredmények eléréséhez. Ez egyfajta egyensúlyra törekvés. A kormány - nagyon helyesen - így politizál ebben a kérdésben is. Ezért lehetnek erdményeink.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!