Bántalmazás és diszkrimináció: Elmondtuk, mi történt velünk az Amnestyben

2023. január 06. 18:18

Az Amnesty célja az, hogy a botrányt elkerülje és ezért nem válogatnak az eszközökben.

2023. január 06. 18:18
null
Mérő Vera
Mérő Vera
Facebook

„Egy négyéves történet szomorú lecsengése az Open Democracy tényfeltáró cikke, amelynek a legfőbb tanulsága az, hogy a munkahelyi bántalmazás, a diszkrimináció és annak a legalantasabb eltusolása bárhol előfordulhat, még a világ legnagyobb emberi jogi szervezetében is. Az alábbiakban az én olvasatom a történetről, a linken a cikk. Büszke vagyok arra, hogy a történet szereplői a sértetti oldalon úgy jártak el, ahogy az igazi emberi jogvédőkhöz illik. Keserű és foghíjas igazságtétel ez így, de legalább valamiféle.

Az Amnesty Magyarország elnöke a nyáron egyoldalúan kizárt az ötödmagammal, másfél éve a szervezettel, mint bántalmazó és diszkriminatív munkahellyel szemben kezdeményezett panaszeljárásból. Tette ezt azért, mert több interjúban, bár a konkrétumokról nem, de a szervezettől való távozásom okáról általában, és a panasz tényéről őszintén beszélni mertem.

Soha nem hallgattak meg, (ahogy a 2019-es felmondásomkor hátrahagyott, 13 oldalas jelentésemnek sem lett látható, kézzelfogható következménye, sőt, azt máig gondosan elzárják az elnökség többi tagja elől), ellenben tavaly nyilvánosságra hoztak egy dokumentumot, amelyben azt állították az öt, egykor teljes állásban a szervezetnek dolgozó, a panaszt benyújtó női munkatársról, hogy nem voltunk hajlandóak részt venni az általunk kezdeményezett vizsgálatban. A valóság ezzel szemben az, hogy dacára az ellenvetéseinknek, »független« szakértőként egy olyan embert jelöltek ki, aki korábban tisztséget viselt a szervezetben, – amelynek jelenleg is büszke aktivistája –, hogy ő végezze a vizsgálatban a meghallgatásunkat. (Amely vizsgálat természetesen a részvételünk hiányában mindent rendben talált.)

Ez, mint oly sok minden ebben az elmúlt két (vagy három és fél) évben, hazugság. Mi csak egy független szakértői csapatot (vagy csak egyetlen, de legalább valóban független szakértőt) szerettünk volna, akik előtt feltárhatjuk a rendszerszintű abúzust és diszkriminációt, aminek az elszenvedői voltunk. Az Amnesty Magyarország Elnökségének a nyilvánvaló célja az, hogy a botrányt elkerülje, és ezért, az eltussolás érdekében, mint mára nyilvánvalóvá vált, nem válogatnak az eszközökben.”

Belharc a Soros-univerzumban: munkahelyi bántalmazás, megalázás, szexizmus az Amnesty International Magyarországnál

Az Amnesty Internationalt volt munkatársai nemi megkülönböztetéssel vádolják - írta meg az OpenDemocracy. A cikkben arról írnak, hogy az Amnesty International magyar szekciójánál rendszerszintű volt a munkahelyi bántalmazás, megalázás, szexista megjegyzések és a szexizmus.

Nyitókép: Facebook

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sancho
2023. január 09. 21:10
Mérő Veráról nekem a nagy fa és az árnyéka jut eszembe. Apukája zseniálitásához, szellemi magasságához még nem sikerűlt felnőnie.
syphax
2023. január 08. 19:02
Verukának az a baja az AMNESZFIVEL, hogy MEGDUGTÁK MUNKAIDŐBEN A FŐNÖKEI, OSZT' NEM VOLT "JÓ NEKI. Hát berágott rájuk egy kicsit....a drága. Lekközeelebb "jó" lesz, oszt' megvigalsztalóccc UNNCILI-SCHLUMMPUNCILI.....
Rocktoberi
2023. január 08. 08:52
Itt is jó helyre ment a pofon. Aki egy ilyen álcivil libsináci szervezetnek dolgozik az megérdemli.
chief Bromden
2023. január 08. 08:43
#metoo Ki hová rakta?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!