A Blokád című, névleg a taxisblokádról készült film az agitprop Elk*rtukkal összevetve más minőség

2022. december 23. 18:14

Jobb fazonja, látszólagos hitelessége miatt könnyebben fogadja el a néző, hogy a valóságot látja, de azért az Oszkár-jelölés, ahogy mondani szokták, tréfának túl erős.

2022. december 23. 18:14
null
Magyar Bálint
Facebook

„A játékfilm varázsa, hogy a néző, bár tudja, hogy komponált sztorit lát, valamilyen mértékig valóságnak képzeli azt, különben aligha élné át érzelmileg. Ez az effektus működik az »igazi« embereket megidéző alkotásoknál is, azzal a különbséggel, hogy ha a film elfogadható minőségű, hitelesnek tetsző, a legtöbben a mozi után is hiszik, amit láttak, az a valóság hű tükre. Persze az átlagnéző nem tudja, mi az, ami tény, ami a valóság kis módosítása, és ami teljes mértékig fikció, ezen belül, akár a látottak szerint is történhetett volna, vagy teljesen a fantázia szüleménye.

A Blokád című, névleg a taxisblokádról készült film az agitprop Elk*rtukkal összevetve más minőség. Jobb fazonja, látszólagos hitelessége miatt könnyebben fogadja el a néző, hogy a valóságot látja, de azért az Oszkár-jelölés, ahogy mondani szokták, tréfának túl erős. A másfél milliárdos kiemelt állami támogatásból, valójában Antall József emlékének szépítésére készített, személyét jócskán megemelő, remek színészi alakításokkal, ügyesen felépített munka, jórészt Kónya Imre 2019-ben megjelent könyvére épül (Antall József közelről, Kortárs Kiadó).

A film szerint a taxisblokádot kiváltó benzináremelés egyik legfőbb oka, Irak Kuvait elleni agressziójának világpiaci következményei mellett, hogy az oroszok elzárták az olajvezeték csapját. A néző aligha érti félre: ez Antall bátor és kemény moszkvai fellépésének megtorlása. Valójában a blokád idején akadozott ugyan a vezeték működése, szándéktalanul, de elzárás nem történt. A két esemény, a moszkvai út és az áremelés között eltelt négy hónap miatt logikátlan is a film beállítása. Egyébként, ha a bemutatott változat igaz lett volna, az éppen Göncz filmbeli óvatosságát igazolná, mellékesen az meg egyenesen viccesre sikeredett, hogy Antall, elveket követ, ezért hátrányokat is kockáztat, ő a mai »Brüsszel«, míg Göncz, a hátrányoktól félve, az elveket feladva Orbán előképe lenne – de ki vesz észre ilyesmit egy film sodrásában.

Nyilván értelmetlen minden jelenetet összevetni a valósággal, de néhányra azért érdemes kitérni. Nincs köze a tényekhez annak a beállításnak, hogy a blokád első napján a taxisok már majdnem megállapodtak a kormánnyal, amikor Göncz nyilatkozata, miszerint a kormány függessze fel az áremelést, a blokádozók menjenek haza, kerüljön az Országgyűlés elé a benzinár ügye, szétverte a gyors befejezés lehetőségét. A kormány, az MDF ugyanis Göncz nyilatkozatáig kérlelhetetlenül azt képviselte, hogy a blokád jogellenes, nincs kompromisszum. Göncz »békepárti« megszólalása és az elnöki pozíció alkotmányos határait feszegető, mert a kormány kompetenciáját érintő fellépése éppen erre és a blokád minden eszközzel történő felszámolásával fenyegető kormánynyilatkozatra reagált. A film sok logikátlan mozzanata közül az egyik egyébként éppen az, hogy miközben Göncz fellépését kívánják rosszindulatúan beállítani, a hidak megtisztítására alkalmas katonai felvonulás bemutatásával/kitalálásával éppen indokoltságát támasztják alá. Ha a jogellenesnek tartott demonstrációt a látott katonai erővel felszámolják, ahhoz képest a 2006-os rendőri fellépés babazsúr lett volna. Mellesleg mintha a film arra építene, a nézőnek nem ugrik be a 2006-os megmozdulások, Orbán parlament előtti 2007-es kordonbontása és a blokád analógiája. Vagy lehet, hogy az alkotók sem vették ezt észre?”

Nyitókép: YouTube

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsolti123
2022. december 24. 21:46
Uram, bátyám, fiam, feleségem, apám,őröm,sofőröm - avagy ballib/SZDSZ-es kapcsolatok Az a jó az ellenzéki pártokban, hogy következetesek és soha nem hazudtolják meg magukat. Például itt van ez az "urambátyámozás", lassan 10 éve hallgatjuk, hogy a fideszes képviselők csak a rokonaiknak kedveznek, erre amint egy kis hatalomhoz jutnak újraindítják a Família kft-t. http://mindenszo.hu/az-informator-megmutatja-milyen-bunko-greczy-zsolt-video/ https://youtu.be/fcVvMXRDiiI A családi kör ballib hagyomány: Demszky Gábor bizalmasa Mesterházy Ernő. Mesterházy Ernő felesége Mécs Mónika. Mécs Mónika apja Mécs Imre. Mécs Imre felesége Magyar Fruzsina. Magyar Fruzsina testvére Magyar Bálint. Magyar Bálint felesége Hodosán Róza. Hodosán Róza volt férje Demszky Gábor. Demszky Gábor volt felesége Révai József(alias Lederer József ) unokája. + +Horn Gábor apósa - Niedermüller Péter - 7.kerületi polgármester.
fado
2022. december 24. 15:30
Gyűlölet SZDSZ politikus
Zsolt75
2022. december 24. 15:21
Nyugi, nem egy film miatt tartjuk patkánynak .
smeagol
2022. december 24. 14:56
„Hova nem fut az a 4-es Metró!!!!!??? Bali szigetén van luxusvillaparkja Demszky volt főtanácsadójának  Demszky bizalmasa Mesterházy Ernő, Mesterházy Ernő felesége Mécs Mónika, Mécs Mónika apja Mécs Imre, Mécs Imre felesége Magyar Fruzsina, Magyar Fruzsina testvére Magyar Bálint, Magyar Bálint felesége Hodosán Róza, Hodosán Róza volt férje: Demszky Gábor. Mécs Imre fia a momentumos Mécs János a tiszta kezek és üvegzsebek új letéteményese.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!