A kormány megbukott

2022. október 27. 15:18

Az oktatási válság vizsgafeladatát a rendőrminiszter vezette tárca sikertelenül abszolválta.

2022. október 27. 15:18
null
Fábry Béla
Népszava

„A diákok kezdeményezte október 23-i budapesti demonstráció és az odáig vezető út, a soha nem látott méretű szolidaritási akciósorozat egyértelműen mutatta, hogy a válság átbillent egy foglalkozási csoport bérküzdelmén. Amikor az óvónők tömegesen és az óvodák működését megbénító módon állnak ki pályatársaikért; amikor a szülők, akik a zsebükön is érzik az oktatás ellehetetlenülését, akár a munkából is elkésve vállalják az élőláncban a láncszem szerepét; amikor a pedagógus szakszervezetek félre tudják tenni az évtizedes rivalizálást, és a szakszervezeti mozgalom egységesen áll a pedagógusok küzdelmei mellé; amikor egy lakásfelújításban hatszámjegyű számlát kiállító mester kedvezményt ad, megtudva, hogy a megrendelő tanár - akkor a nevelés-oktatás ügyéért folytatott társadalmi küzdelem új minősége jelenik meg.

És akkor a diákokról, akik a bőrükön érzik tanáraik sanyarú sorsát, szakmai és egzisztenciális beszorítottságát, még nem is szóltunk. Pedig példa nélküli a kiállásuk, noha érthető: ők azok, akik nap nap után közvetlen kapcsolatban élnek a tanáraikkal, akiktől a tantárgyak mellett az emberi értékek tiszteletét, az ezen értékekért való kiállás fontosságát, a hatalommal szembeni jogos fellépés erkölcsi követelményét, a másik emberért való cselekvés létparancsát is megtanulják.

A nevelés-oktatás rendszere ma súlyos válságban van. Nem mai keletű ez a helyzet, még csak nem is tizenkét éves a folyamat. De valamikor 2011 táján vett egy olyan éles fordulatot, amely felgyorsította a szakadék felé száguldást. Számos jele volt ennek. Oktatáskutató szakemberek, civil szakmai szervezetek évek óta kongatják a vészharangot, és fogalmazzák meg javaslataikat egy XXI. századi nevelés-oktatás kialakítása érdekében.”

Nyitókép: Mandiner-Archív

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 97 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
HZ72
2022. október 29. 11:34
Csak közhelyekkel tudok élni: komcsi-náci hazaáruló féreg.
Reszelő Aladár
2022. október 29. 01:01
Liz Trussnak elég volt egyszer megbukni. Dr Miniszterelnök viszon nem felejtette el beütni az örök élet végtelen lőszer kódot: 2/3
elfújta az ellenszél
2022. október 28. 14:55
''a diákokról, akik a bőrükön érzik tanáraik sanyarú sorsát'' Akkor valami nagyon nagy baj van a tanárok felfogásával. Egy normális pedagógus úgy gondolkodik, ha rosszul is élek akkor sem büntetem ezért a tanulóimat Persze nem vagyunk annyira naívak, hogy elhiggyük az ilyen mesét. A cikkből világosan kiderül, hogy nem a pedagógusok akár jogosnak is tekinthető bérigényéről van szó. Egy általános társadalmi nyugtalanság, társadalmi feszültség keltése a cél, mert a választáson leszerepelt ellenzék nem bírja ki a következő választásig, és forradalmi úton akar hatalomra jutni, külföldi támogatással
csulak
2022. október 28. 13:17
a baloldal bukott meg , elvtars aprilis3-an !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!