Semmi jót nem lehet várni Putyin beszéde után

2022. szeptember 21. 13:23

Putyin egész gondolkodása, ami ebből a beszédből kitetszik, teljesen végletes. És jelen helyzetben mást nem is tehetett, mert megalázó vereség várt volna Oroszországra.

2022. szeptember 21. 13:23
null
Demkó Attila
Demkó Attila
Mandiner

Oroszország részleges mozgósítást rendelt el. Ez annak a nyílt beismerése, hogy a „Különleges Művelet” megbukott. A realitással való szembenézés. Az orosz szerződésesek, a légideszant, a két szeparatista népköztársaság erői, a csecsenek, a Wagner csoport, a Nemzeti Gárda félkatonai csapatai (sőt rendőrök) és az orosz légierő, illetve a flotta

nem volt képes a Nyugat által támogatott Ukrajna legyőzésére,

sőt, a nyár végétől immár az elért vonalak védelmére sem. Létszámban ukrán túlerő volt az első pillanattól, és az folyamatosan növekedett.

Az oroszok egészen mostanáig az első napon, február 24-én voltak a legerősebbek, azóta lassan, de biztosan gyengültek. Nem volt elég a néhány ezer önkéntes, a nagy garral beharangozott 3. Hadtest, a szeparatista köztársaságok szinte utolsó férfiainak besorozása sem. Az orosz erők fent felsorolt meglehetősen szedett-vedett, egymással érhető okokból kooperálni rosszul tudó, össze-vissza parancsnoki lánccal rendelkező katonái kimerültek, demoralizálódtak. Az oroszokat támogató szeparatisták hitüket vesztették, látva a harkivi menekülő oroszpártiakat.

Vlagyimir Putyin döntött. Fontos látni, hogy Putyin aligha halálos beteg vagy teljesen irracionális. Ez nyugati propagandaelem (olyan is van) volt tavasszal, ma már elég egyértelmű.

Jelen helyzetben mást nem is tehetett, mert megalázó vereség várt volna Oroszországra,

ami elég valószínű, hogy a pozíciójába került volna. A szamarkandi sajtótájékoztatóján egy már nem fiatal, de még erőteljes, ideges, de eltökélt embert láttunk. Ezek fontos dolgok: ideges, eltökélt és magát sarokba szorítottnak érző.

Putyin beszédében mindez benne volt. Kemény szavak és stílus, „nácizás”, „nukleáris válasz”, ha „a Nyugat túlmegy egy határon”.

Külön kiemelte: „nem blöffölők”. Blöff? A helyzet az, hogy február 24-e előtt a megfigyelők többsége (magam is), a nyugati racionalitásból kiindulva úgy gondolta, Putyin nem indít háborút. Blöfföl. De elindította.

Az egész gondolkodása, ami ebből a beszédből kitetszik, teljesen végletes. A Nyugat Ukrajnát felhasználva Oroszország elpusztítására tör, ez ellen kell védekezni, minden eszközzel. Akit el akarnak pusztítani, ugye nincs választása?

Naiv volt persze azt gondolni, hogy egy Putyin típusú személyiség azt, amibe belekezdett, győzelemnek nevezhető eredmény nélkül otthagyja.

De hogy miért kezdett bele?

Hét hónappal a háború után sem látok semmilyen olyan érvet, ami ezt indokolná.

Nem fenyegette Oroszországot sem a bukdácsoló Ukrajna, sem az önnön ideológiai polgárháborújában vergődő, Afganisztánban magát megalázó USA. Európáról inkább ne beszéljünk, mert az EU leginkább csak saját maga fenyegetésére képes. Oroszország a kazahsztáni és belaruszi sikerek után a csúcson volt, a világ második legerősebbnek gondolt hadseregével és valószínűleg legerősebb nukleáris potenciáljával. De ma már tényleg a lét a tét – ha másé nem, az elit és maga Vlagyimir Putyin léte.

Putyin mögött ugyanis nem egy lázadó progresszív-liberális forradalom, hanem a nagyorosz nacionalizmus jéghideg dühe van. Nem ők persze a többség a társadalomban, de velük van tele a hadsereg, a Nemzeti Gárda és a titkosszolgálatok vezetése. Ők számítanak, nem az egyetemi tanárok és a moszkvai értelmiségik. Amit tőlük hallani, az szörnyű. Komoly az elszánás, hogy addig nem hagyják abba, amíg Ukrajnát a mai formájában szét nem verik. Ennél rosszabb megfogalmazások is vannak.

Nem tudom, mire képes ez részleges mozgósítás.

Támadásban a sorkatonák és a mozgósítottak sokat nem érnek, de a védelmet tudjak stabilizálni.

Miután Moszkva a népszavazások után Oroszországhoz csatolja a négy megyét, Luhanszkban alapvetően védekezni kell, ahogy Donyeck megye kivételével a többi fronton is. Ahhoz, hogy Putyin győzelmet hirdethessen, ez elég.

De kérdés, mire lesz elég a való világban az, ami papíron elég kell, hogy legyen Donyeck megye bevételéhez és a többi megvédéséhez. Oroszország katonailag eddig leszerepelt szinte minden fronton. Lehet, hogy tényleg az ukrán infrastruktúra teljes szétbombázására törnek. Az ukrán hőerőművek, gázmezők jó része keleten van, nincs akadálya a megsemmisítésüknek. Nincs akadálya a felperzselt földnek. Az ukrán nép életének ellehetetlenítése a télen is fegyver önmagában, de ha nincs áram és üzemanyag, a vonatok sem járnak, az a katonai műveleteket is akadályozza. Ebben a Nyugat nem tud segíteni, maximum be tudja fogadni a várható újabb több millió menekültet.

Egy biztos: a háború eszkalálódott a harkivi vereség után.

Ahogy várható volt, mert Harkiv után jönnek az új ukrán offenzívák, reagálni kellett.

De Putyin mai beszéde még a vártnál is több okot ad az aggodalomra. Sajnos ez a háború a kiterjedés felé halad, hihetetlen gyorsasággal.

 

Nyitókép: Mikhail Metzel / POOL / Sputnik via AFP

Összesen 430 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tény Antal
2022. szeptember 25. 15:05
Lassan avval kell számolni, hogy az egy magyar főre jutó ukrán-orosz szakértők száma meghaladja a hasonló főre futball elemzők számát. Putyin tényleg felforgatja a világrendet.
Swift Nimblefoot
2022. szeptember 22. 02:32
Jaaaaj ne gyere már te "szakértő úr" azzal hogy "jaj de miért kezdett bele a háborúba". Elébe ment annak hogy oroszországban is csináljon Gyuri bácsi majd egy narancsos forradalmat, és egy újabb bábkormány és amerikai bábállam legyen az országából, mert hát látszott erre megy ki a játék. Plusz a NATO valószínűleg jövőre bevette volna Ukrajnát tagnak.
rockjano
2022. szeptember 22. 02:16
Én nagyon egyetértek a szerzővel de tegyük hozzá hogy az Ukrán ellentámadás elött ő sem látta hogy ennek nagy esélye lenne. Bírálta az orosz seregeket a szervezetlenségük miatt de hitt a "kloffolós" elméletben miszerint az oroszok egyszerűen szétlőnek mindent maguk elött és úgy mennek előrre. A másik a "téltábornok" elmélet...igen borzasztó lesz ez a tél mindannyiunknak itt európában és pláne Ukrainában de ezek után én nem hiszem hogy az ukránok nem élnének túl mindent...szörnyű a fagy de nem rosszabb mint az orosz rakéták... És a végén ott marad egy jókora ország (még nem tudjuk mekkora) amely örök ellensége marad az oroszoknak... teljes tévedés az orosz elitt részéről...
Lajoss
2022. szeptember 21. 21:57
Valaki kinyírhatná már,de tényleg,ezt a kágébés makákót..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!