A szankciók elfogadása felérne a gazdasági öngyilkossággal!

2022. május 04. 21:57

Úgy tudtam, hogy a szankciókat azért hozzák, hogy Oroszország gazdaságát lehetetlenítsék el, nem Kelet- és Közép-Európáét.

2022. május 04. 21:57
null
Orbán Balázs
Orbán Balázs
Facebook

„Úgy tudtam, hogy a szankciókat azért hozzák, hogy Oroszország gazdaságát lehetetlenítsék el, nem Kelet- és Közép-Európáét, de úgy tűnik inkább az utóbbi az igaz…

Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ma bejelentette, hogy Brüsszel fél éven belül beszüntetné az EU kőolajvásárlását Oroszországból. Ez minden orosz tengeri és csővezetékes olaj teljes behozatali tilalmát jelentené, aminek beláthatatlan következményei lennének. 

A bejelentést megelőzően az Egyesült Államok pénzügyminisztere, Janet Yellen már óvatosságra szólította fel Európát az orosz energiaipari tilalommal kapcsolatban, ugyanis az EU tilalma azonnal megemelné a globális olajárakat, és így világszinten károsan hatna. 

Ha a tagállamok mégis elfogadják Brüsszel újabb szankciós javaslatát, akkor benzin- és gázolajhiány következne be egész Európában,

különösen azokban az országokban, amelyeknek nincs tengerpartjuk, ugyanis nem tudnák kiváltani a vezetékeken alapuló olajellátást. Ez fokozottan igaz az egykori szocialista országokra, amelyek ellátása történelmi okokból az Oroszországból érkező vezetékekre alapul. 

A MOL-nak két finomítója érintett a folyamatban, melyek orosz uraltípusú nyersolajat tudnak feldolgozni. A finomítók átállítása más típusú nyersolajra hatalmas összegekkel járna, és csak 2-4 év alatt lehetne kivitelezni.

A benzin ára ennek következtében 700 forintra, a gázolajé 800 forintra emelkedne, és 1800-2200 milliárd forintnyi hiány keletkezne a magyar költségvetésben.

A szankciók hatását az egész gazdaság megszenvedné, és leállásközeli állapotba kerülne. A boltokban pedig eddig nem látott áruhiány alakulhatna ki.

A Brüsszel által javasolt olajembargónak beláthatatlan következményei lennének, ezért a szankciók elfogadása ebben a formában felérne a gazdasági öngyilkossággal!”

Nyitókép: MTI/EPA/Julien Warnand

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2022. május 06. 07:14
Sajnos az a felvetés, hogy egy újabb oroszellenes szankcióval Magyarországon is lehet ütni egyet, sőt esetleg Dr Miniszterelnök bukása is előidézhető vele, nos az bizonyára kifejezetten kecsegtető ék tűnhet pár föderalista eurokrata számára. 102 éve egy bárddal amputálták le rólunk az országrészeinket. 1944-Ben egy szalvéta csücskén dobtak a szovjetek oldalára, 1990 óta pedig az az üzenet, hogy ha odaadjuk mindenünk, akkor közéjük tartozhatunk. Lényegében Mohács óta próbálnak minket víz alá nyomni. Ha úgy vesszük nem a teljes 1100 év volt a hihetetlen teljesítmény, hanem az utolsó 500.
Berecskereki
2022. május 05. 09:04
Az embargó kapcsán a valóság egészen más lehet, mint amiről kommunikálnak. Ez is beleillik abba a sorba, amellyel a globalisták egyre több döntési pontot akarnak elvonni a tagállamoktól. -Ilyen az egységes energia program. - Az EP választások változtatása. - A vétójog megszüntetése. - A jogállami rendszer variáció. - Az uniós támogatásokkal való manipuláció. stb Mindez együttesen az Egyesült Európai Állam létrehozását, a szuverén nemzetállamok megszüntetését célozza.
simonvitéz
2022. május 05. 08:39
Nem baj, be kell vállalni, mert ez dönti be Oroszországot! Vicceltem!!! Pontosabban ez tényleg a legnagyobb vicc, hogy a Nyugat az ilyen szankcionálgatástol várja Oroszország lehanyatlását.
Dezsőke
2022. május 05. 07:22
MIÉRT ÉPPEN SZANKCIÓ? Szankció, korlátozás, többnyire megelőző intézkedés valamilyen szervezet, csoport, állam stb. ellen, megelőzés, a törvényesség visszaállítása céljából. Ebből következően a szankció csak akkor érheti el célját, ha egyértelműen képes a várt eredményt biztosítani. Ha a szankcionálás erre nem alkalmas, a korlátozás, megvonás a szankciót meghozó ellenében hat, vagyis felelőtlenül eldobott bumerángként csap vissza, és visszafordíthatatlan károkat okoz a korlátozó fél és más, a szankcionálásban részt sem vállaló más (külső) felek gazdasági, politikai, pénzügyi stb. életében. A sikertelen, gyakran harag és gyűlölet „politikai színezetű törvényébe csomagolt leszámolás-eszköz” a szankció ezért önpusztításhoz, nemzetek egymás iránti meg nem értéséhez, határtalan politikai feszültségekhez vezet. A szankció bizonyos esetekben visszavág és hosszabb távon kezelhetetlenül „globális szintű” önrontáshoz vezető „eszköz”, amely előbb-utóbb mindenkit elér. A nem kellően átgondolt, a következményeket nem megfelelően mérlegelő, az indulattal, haraggal, büntetésként meghozó szankció beláthatatlan károkat okozhat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!