Time to say goodbye

2022. április 08. 21:26

Köszönet mindenkinek, aki szerette a FourFourTwo-t. Ez itt most a búcsú ideje.

2022. április 08. 21:26
Szöllősi György
Szöllősi György
FourFourTwo

„Negyvennégy év szünet után kijutottunk két Európa-bajnokságra, az elsőn csoportelsők lettünk, a másodiknak társrendezői voltunk a százéves álmot megvalósító új Puskás Arénában, és itt is végig harcban álltunk a továbbjutásért. Rendeztünk európai Szuperkupa-meccset, elnyertük az Európa-liga jövő évi döntőjének rendezési jogát, a válogatott, a Ferencváros és a sportdiplomácia elhozta Budapestre a Barcelonát, a Juventust, a Manchester Cityt, a Tottenhamet, a Bayern Münchent, a Leipziget, a francia, az angol, a portugál válogatottat, a Ferencváros 25 év után bejutott a BL főtáblájára és sorrendben háromszor ott volt valamelyik európai csoportkörben, első magyar csapatként, amely képes volt erre. Szoboszlai Dominik a valaha volt legdrágább magyar játékos lett, az MLSZ elnöke ma már alelnöke a FIFA-nak és az UEFA-nak, miközben itthon jó kétszeresére nőtt az igazolt labdarúgók száma, most már eléri a 300 ezret. Az NB I pedig – a kiszámítható és tetemes közvetítési jogdíjaknak és a szerencsejáték-bevételeknek is köszönhetően – stabil pénzügyi lábakon áll. Azóta, hogy jószerével nem volt magyar kézben lévő sportmédia Magyarországon a mi lapunkon kívül, elindult a magyar nemzeti sportcsatorna, az M4 Sport, amely minden háztartásban ott van, és amely évek óta közvetíti a hazai bajnoki, a válogatott- és a Bajnokok Ligája-meccseket, miközben végre a nyomtatott és online piacvezető sportorgánum, a Nemzeti Sport is újra magyar tulajdonba került, sőt sugározni kezdett az első sporttémájú rádióállomás, a Sportrádió is.

Ha az itt leírt forradalomban magazinunknak jutott némi inspiráló, elemző, tájékoztató szerep, márpedig jutott, akkor különösen jó érzéssel mondhatjuk, hogy a magyar FFT betöltötte a küldetését. Időtálló cikkeink, interjúink, a 15 ezer oldalnyi szellemi termékünk fontos és megkerülhetetlen része a magyar futball történetírásának, a labdarúgásról való gondolkodásnak, sokan és rendszeresen idézik, kutatják és gyűjtik ezt az anyagot. Köszönet nekik, főként az olvasóknak, aztán a 12 év több száz szerzőjének (vannak, akik innen indulva lettek neves újságírók), a lapkészítésben segítő minden kollégának, a nagylelkű hirdetőknek, akik a járvány idején is kitartottak mellettünk és mindenkinek, aki szerette azFFT-t. Ez itt most a búcsú ideje.”

Nyitókép illusztráció. Fotó: MTI/Vasvári Tamás

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lazio154
2022. április 10. 07:36
Nagy megdöbbenésemre Szőllősi úr az NSO. n "Ne törődjünk bele" cikkével válaszolt felvetésemre. Megerősíti, hogy az útóbbi időkben több mint 540 főleg községekben szünt meg a sportélet. A 300 ezres igazolt sportolói létszámhoz persze ragaszkodik. Állítása szerint a fiatalok középiskolai , vagy felsőfokú tanulmányaik miatt hagyják ott klubjukat. Szerinte így az igazolt sportolók zöme 14 év alatti, vagy kicsivel feletti. Kérdés az, hogy ez a 150-200 ezernyi gyerek milyen szervezett bajnokságokban szerepel? Játékvezető koromban hétközben még vezettem Országos ífjúsági kupa és Középiskolák országos bajnoksága mérkőzéseket is, de volt Országos serdülő kupa is. Ezek már megszüntek. Jelenleg a megyei III. osztályú csapatoknál is 4 éve megszünt a kötelező ifi csapat szerepeltetése. Tehát továbbra is kérdés, hol van az a rengeteg igazolt játékos? De tovább is kérdés az is, hogy Szőllősi szerint megépült 3000 új pálya és megújjult 1500 főleg falusi létesítmény. Elismeri, hogy sok ezek közzül használaton kivüli. Ezt valakik ott a településeken megpályázták, a kivitelezés hasznát lenyúlták. Miért nem lehetett ezeket a település vezetőket csapat müködésére is kötelezni X évig? Néhány év és lehet kezdeni előlről, mert aminek nincs gazdája pillanatok alatt széthordják.
Illieral
2022. április 09. 22:22
Azt is észre kellene venni, hogy a foci iránt a világon visszaesett az érdeklődés, a mai interneten felnőtt fiatalokat már nem annyira érdekli. Lehet a fociba 100 milliárdokat pumpálni, de ha egyzser nem annyira érdekli az embereket, akkor nem érdekli, megváltozott a világ ...
lazio154
2022. április 09. 18:10
Gyuri, én csak azt szeretném megkérdezni, hogy ez a 300 ezer igazolt labdarúgó melyik bajnokság csapataiban játszik? Mert ha egy felnőtt csapatot ifivel, serdülővel számolunk, az csapatonként nem több 70 sportolónál. Így az országban cirka 4300 felnőtt és 2 szer ugyanennyi fiatalabb csapatnak kellene müködni. Átlagosan megyénként 210 egyesületnek, de a legnépesebben BLSz. ben sincs ennyi. A főszerkesztésed alatt íródó NSO. n, ma olvasom, hogy az útóbbi években 540 focicsapat szünt meg az országban. A napokban nyílatkozta egy 55 éves, még aktív játékos, az, hogy nem lóg ki még ma sem a csapatból, nem neki köszönhető, hanem fiatalabb társainak, mert lecsökkentették a színvonalat. Na ezekről a valós problémákról, ha lennél szíves...!
benedek77
2022. április 09. 16:32
Gyurikám: A magyar válogatott kijutott 2 olyan Eb-re, ahova már csak az nem jut ki aki nem akar. Ha 16 csapatos lenne, továbbra sem lenne semmi esélyünk. A légiósokkal, és közpénzel kitömött Ftc jutott Bl főtáblára, nem a magyar foci. Szoboszlai szerencsére nem itthon pallérozódott, így lehet a legdrágább. Folytassam még?:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!