Menekültválság a felülről szított migránsgyűlölet országában

2022. március 25. 11:26

Meglepő, hogy tízezrek kaptak érdemi segítséget a „migránskerítéseket” építők földjén.

2022. március 25. 11:26
null
Kocsis Árpád
Mérce

„Felületes ránézésre úgy tűnhet, a magyarországi kormány hozzáállása a menekültekhez gyökeresen megváltozott az ukrajnai háború kitörése után. »Ukrajnából Magyarországra érkező menekült ember ellátatlanul nem marad«, mondta március elején a miniszterelnök Beregsurányban, ami a változó retorika feltűnő példája. A menekültek 3 hónapig ellátást kapnak, azok, akiknek nincsen magyarországi ismerősük, ideiglenes szálláson találhatnak oltalomra, s a menekülteket foglalkoztató vállalatok állami támogatáshoz jutnak, melyet az újonnan érkezett munkások utazási költségeire és szállásdíjára fordíthatnak. A vállalkozói ész, amely mindent egyetlen nevezőre hoz, hogy egyenlőként vesse bele a termelésbe, azonnal szikrát fogott: bár a menekültek érkezése nem oldja meg a »munkaerőhiányt«, a nemzetgazdaság készen áll a kihívásra. Más elbeszélés ez, mint amit még 2019-ben is hallhattunk »a keresztény gyökerű és fehér bőrű munkaerőpótlásról«, amely a migránst még kizsákmányolni sem kívánja.

A kormány akrobatamutatványához azonban egy fontos elhatárolást kellett felerősíteni migráns és menekült között, noha a különbség cseppet sem magától értetődő. Erre először nem 2022-ben került sor, hanem a 2018-as országgyűlési választások előtt. A kampány során megfogalmazott, az újabb kétharmados győzelem után elfogadott – a menekültek megsegítésére alapult szervezeteket szankcionáló – Stop Soros törvénycsomag alapot biztosított ehhez. A migráns eszerint »megélhetési bevándorló«, a menekült pedig üldözött ember. Az egyik »illegális«, a másikon a kormányzati Hungary Helps keretprogram segít – »helyben«. 2018 előtt a különbség nem volt nyilvánvaló, gondoljunk csak a Balatonnál üdülő befogadott menekültek elleni gyűlöletkampányra.

Ugyanakkor a migráns-bevándorló kifejezés eleve tisztázatlan, nincs formális definíciója a nemzetközi jogban. Ha pedig a segítségnyújtás, a vendégbarátság felől tekintjük, a különbség elenyésző. Az, hogy valaki a klímaváltozás, háború elől menekül vagy a megélhetése lehetetlenül el, s ezért vált hazát, egyre megy. Nem így az állam szótárában. A migránst belevetették a magyar nyelvbe[1], s míg azok előtt, akikre utalt, a határt lezárták, maga a kifejezés határtalan pályát futott be. Noha a különbség megfogalmazását egy banális véletlen eredményezte – egy külügyi helyettes államtitkár elszólása 1300 befogadott menekültről –, a »megélhetési bevándorlók« elkülönítése a menekültektől már a 2019-es venezuelai válság idején is eredményesnek bizonyult. »A menekültek nem migránsok, hanem bekopogtatnak az ajtón« – mondta el a miniszterelnök, mintha menekültnek lenni etikett kérdése lenne.”

Nyitóképen: Az orosz-ukrán háború elől Ukrajnából menekülők a záhonyi vasútállomáson 2022. március 14-én. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mandolini
2022. március 26. 08:23
Ez az aljas soros ügynöknek és az összes hasonszőrűnek nem kóser ez a demokrácián alapuló rendszer irányítás. A magyarok többsége döntött a migráns kérdést illetően. Fogadják el ezt, vagy ha nem, irány az ő általuk Európának nevezett térség. Szabad az út.
sheu
2022. március 26. 04:45
Az van kisfiam, hogy semmi közünk a szír meg afgán "menekültekhez". Tőlem nevezd őket, ahogy akarod, mi nem fogjuk ezeket ide beengedni, mert annyira hülyék azért nem vagyunk.
néhai Ch.Pilot
2022. március 26. 01:15
Taigetosz-szökevény.
józan paraszti ész
2022. március 26. 00:15
Mit várunk ettől a faszitól? Meg kell nézni a képet, és látjuk, hogy már az általános iskolába sem talált el.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!